Krčma kod Ace
967 Objavljeno 24 april 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina mnogo zdraviji za srce od onih iz mesa, prenosi časopis „International journal of epidemiology“.

Studija naučnika s kalifornijskog Univerziteta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su jele veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolevanja od srčanih bolesti, ali taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu belančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i koštunjavog voća.

Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je ishrani prevladavalo meso za 60 odsto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su ishrani prevladavale biljne belančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 odsto.

Glavni autor studije Gari Frejzer sa univerziteta Loma Linda već dugo veruje da koštunjavo voće i mahunarke u ishrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila. Podsetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način ishrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, ali jedu mleko, jaja i med, a vegani iz ishrane isključuju sve namirnice životinjskog porekla.

Frejzer veruje da će prvi rezultati istraživanja podstaći dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenog krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi.

Za dobijanje svih esencijalnih aminokiselina bitno je da se kombinuju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primer toga su pirinač i grašak.

I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova ishrane pokazala je da su vegani u 42 odsto slučaja manje podložni obolevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

 

Auto Janković