2591 Objavljeno 14 februar 2022 Autor: Vidosav Đurđević

Pravoslavni vjernici slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Sveti Trifun živio je u trećem vijeku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili  jako pobožni pa su svoju pobožnost prenijeli i na  svog sina. Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj vjeri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama liječio.

Priča se da je, između ostalih, iscijelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan jlekar nije mogao izliječiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromasima.

Kada je na rimski presto došao car Dekije, Sveti Trifun je mnogo postradao, ali je sva ta mučenja rado podnosio govoreći: "O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam u ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!". Mučitelji su ga osudili i 250. godine ubili.

Tri dana slavlja

Srpski narod u  pojedinim krajevima gdje živi pravoslavni narod posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vijreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnostTakav slu;aj je u ju\noj sebiji oko Srate planine.

Zaštitnik poljskih usjeva

Srpska pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.

Kad se vrši ovaj čin uzima se ulje iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i "zaklinanije svjatago mučenika Trifuna".

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Narodno vjerovanje kaže ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: "Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope."


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković