Krčma kod Ace
761 Objavljeno 02 novembar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Drugog novembra kada  su Mitrovdanske Zadušnice, posljednje u tekućoj godini. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici subotom obilježavaju Zadušnice i one uvijek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

Na zadušnice pravoslavni vjernici obilaze grobove svojih najmilijih i daju pomene, paleći svijeće. Tim činom, hrišćanski vjernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grijehova kako  za sebe tako  i za svoje pretke. Srpska pravoslavna crkva u toku godine obilježava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim ljetnje to jest Duhovske, proljećne uoči Velikog posta I zimske koje se zovu još i Mitrovske.Na Zadušnice se u crkvama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posijle službe se ide na groblje, gdje se pale svijeće I čita molitva.

U molitvi sveštenik pominje dobro poznate riječi Svetog Jovana Zlatoustog koji je ovako govorio: “Pokojnima ukažite cast u svojim molitvama, pomenite one koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Kakos u nam naši pretci ostavili u nasleđe naša obaveza je da prema onim koji su nas stvorili i na put izveli ali i otadžbinu u nasleđe ostavili pomenemo na taj dan kao i svima onima koji su otišil, zapalimo svijeću i  uputimo molitvu,tako iskazujući poštovanje i ljubav koja je utkana u naš narod.

Auto Janković