1547 Objavljeno 14 januar 2018 Autor: Micro mreža

List stevije je 40 puta slađi od šećera, a ekstrakt lista slađi čak 300 puta i smatra se kao najbolji prirodni izvor šećera. To je grmolika zeljasta biljka iz porodice glavočika koja potiče iz Južne Amerike, gdje se više od 1.500 godina koristi kao prirodan i zdrav zaslađivač.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2008. godine proglasila ju je sigurnom za upotrebu, dok je u decembru 2011. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila oznaku zaslađivača, čime joj je odobrena upotreba u Evropi, dok se u Japanu koristi više od 30 godina.

Vijekovima je bila uzgajana isključivo na području Južne i Srednje Amerike, a danas se uzgaja u mnogim zemljama poput Kine, koja je i najveći proizvođač stevije u svijetu, zatim Indije, Japana, Vijetnama, Argentine, Tajlanda, Kolumbije i Brazila.

Biljka nije kalorična i sve je rasprostranjenija širom svijeta i u budućnosti bi mogla postati savršena za rafinisani šećer, te nezaobilazan dio prehrambene industrije.

Nazivana je i "listom slatkog meda" zbog njenog ukusa, a korištena je za zaslađivanje hrane i pića, te liječenje rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska, što ukazuje da ima i brojna ljekovita dejstva.

Pomaže dijabetičarima

Stevija je idealan zaslađivač za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom, jer za razliku od šećera ne povećava nivo šećera u krvi i ne izaziva inzulinsku reakciju u organizmu, što je posebno važno za dijabetičare koji žele da smršaju.

Glikozidi lista stevije se za razliku od drugih izvora ugljikohidrata ne razgrađuju u ljudskom organizmu, što je bitno za regulaciju nivou šećera u krvi.

Ispijanje čaja od lista stevije ili čaja sa ekstraktom stevije dva do tri puta dnevno može u znatnoj mjeri pomoći kod hiperglikemije. Pored toga stevija pomaže u smanjenju kilaže.

Ublažava kožne tegobe

Stevija pomaže kod akni, ekcema, osipa, svraba, ispucale kuže i ožiljaka. Ima antioksidativni, antibakterijski i antiseptički učinak. Vlaži kožu, zateže je i sanira prijevremene znakove starosti, a njen koncentrat se može koristi i kao maska za lice.

Potrebno ju je nanijeti na kožu i nakon 20 minuta isprati. Služi i kao dodatak za kreme koje sami možete napraviti, te se na taj način krema obogaćuje hranjivim sastojcima koji pomažu kod ljepote i zdravlja kože.

Smanjuje krvni pritisak

Stevija je izuzetno dobra za srce, jer normalna količina konzumacije stevije djeluje na lagano sniženje krvnog pritiska. Dugotrajno uzimanje djeluje kao tonik za srce, poboljšava rad bubrega i jetre. Ona djeluje i na učvršćenje i jačanje krvnih žila.

Tokom jednog istraživanja, učesnici su uzimali 250 mg ekstrakta stevije ili placebo tri puta dnevno u periodu od godinu dana, i kod grupe koja je uzimala ekstrakt stevije došlo je do smanjenja krvnog pritiska u roku od tri mjeseca.

Zaslađivač, a dobar za zube

Iako je zaslađivač, stevija se može dodati pasti za zube kako bi spriječila nastanak karijesa i zubnog plaka. 

Ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje, te se koristi kao dodatak pastama, ali i brojnim žvakama. Njena svojstva su djelotvorna protiv gingivitisa i ostalih bolesti desni i usne šupljine.

Za oralno zdravlje se može koristiti kao tečnost kojom se ispira usna šupljina i grlo tako što će se u šoljicu mlake vode dodati šest-sedam kapi stevije.

Jača kosti

Stevija je biljka koja usporava razvoj osteoporoze. Za razliku od šećera koji šteti zdravlju kostiju, stevija ih jača. Ona doprinosi većoj gustoći kostiju i pomaže pri boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. 

Smanjuje kilažu

Stevija predstavlja idealan sastojak svake dijete, jer u potpunosti zadovoljava želju sa slatkim.

Prekomjerna tjelesna težina nije dobra za zdravlje iz više razloga, te zbog toga mnogi ulažu velike napore u mukotrpne dijete, a ne rješavaju se kilograma. Korištenje stevije u prehrani je odličan metod za mršavljenje kao alternativa za šećer u svim poslasticama kojim ne možemo odoljeti, a pored toga stvara osjećaj sitosti.

Stevija ne poznaje glad, jer kad je unosimo brže prestajemo da jedemo. Ona je i do 300 puta slađa od šećera, a nema kalorijsku vrijednost.

Upotreba stevije

Ova biljka je odlična za one koji vode računa o zdravijem načinu života. Za njenu konzumaciju mogu se koristiti svježi ili osušeni listovi, stevija u prahu, kapi ili stevija tablete. Može se dodati u čaj, kafu, limunadu ili bilo koji drugi napitak, te se može koristiti u kulinarstvu.

Sa stevijom se prave i deserti, ali se mora voditi računa o doziranju, jer se dodaje u izuzetno malim količinama. Jednostavno u svoje recepte za kolače ili torte umjesto šećera stavite steviju kako bi vaš desert bio zdraviji.

Stevija u prahu je jedan od najpopularnijih načina, njeno usitnjeno lišće je jako slatko. Od praha se stvara koncentrat na način da se uzme filter vrećica stevija praha i prelije litrom prokuvale vode. Nakon toga treba je ostaviti 30 minuta da se ohladi i staviti u zamrzivač, te je poslije korisiti kao zaslađivač umjesto šećera.

Čaj od stevije je izuzetno lako spremiti, jer sve što treba je preliti listiće stevije šoljom ključale vode. Konzumacijom čaja od stevije brzo i lako se može riješiti zavisnost od nikotina, jer prema iskustvima pušača, oni koji su pili ovaj čaj kažu da im se smanjila želja za nikotinom. A drugi način je da se listići stevije stave između obraza i desni. Pored toga čaj je dobar za ublažavanje bora na licu, bolova u stomaku, želje za slatkišima, a u nekim plemenima se čak koristio i kao kontraceptivno sredstvo.

Marmelade i džemovi se takođe mogu praviti od stevije, koja u tom slučaju može zamijeniti šećer.

GLAVNE OSOBINE:

-       100 odsto prirodna

-       bez kalorija

-       bez ugljenih hidrata

-       nema glikemijski indeks

-       ukus potpuno čistog šećera

-       pogodna za dijabetičare

nezavisne.com

Auto Janković