1962 Objavljeno 13 decembar 2017 Autor: Vidosav Đurđević

Većini proizvođača  je poznato da postoji veliki broj oblasti i prilika da osnujete svoj agrobiznis, i da se bavite organskom proizvodnjom. Onima koji nisu toliko maštoviti nudimo par ideja koje bi mogle da prerastu u unosan posao.

Kada je u pitajnu organska proizvodnja jako je bitno da se dođe do svjetski priznatih sertifikata jer na taj način, vaši proizvodi dobijaju na vrijednosti i sa njima imate jedan od preduslova za izvoz proizvoda. Stiče se utisak da je organska proizvodnja, usko vezana za (ne) korišćenje pesticida. Iako je to jako važno za organsku proizvodnju, prije svega organska proizvodnja predstavlja princip, i cijelu ideju gajenja i njege biljaka i životinja bez vještačkih tvorevina. Naravno u krajnjoj liniji ovako proizvedena hrana je zdravija, ali je skuplja i prinosi su manji od konvencionalne proizvodnje. S obzirom da je potražnja za organskim proizvodima sve veća, organska proizvodnja ili poslovi vezani za organsku proizvodnju mogu da budu veoma profitabilni.

Organska proizvodnja mlijeka

U pitanju je organska farma gde se odvijaju samo prirodni procesi i koristi organska hrana. Najčešće se grla hrane pašom na organskim pašnjacima.

Organska proizvodnja jaja

Jaja proizvedena na ovaj način imaju veće nutritivne vrednosti i zdravija su od onih proizvedenih na druge načine. Koke moraju da imaju dovoljno prostora, da šetaju napolju i da se prirodno hrane. U svijetu čak postoji trend da se gaje vegeterijanska jaja, međutim ko poznaje kako se kokoške hrane zna da ovo nije u potpunosti ostvarivo.

Organska proizvodnja ribe

U organskoj proizvodnji jako je bitno da nema pesticida, i da voda koja se koristi za ribnjak bude hemijski ispravna i bez tragova pesticida što ponekad nije lako izvesti. Naravno i hrana mora biti organskog porijekla.

Preprodaja organskih proizvoda

Bilo da imate svoje proizvode, ili kupujete od drugih, posredovanje u prodaji organskih proizvoda može da bude interesantno na tržištima, na kojima ovakav način proizvodnje, distribucije i prodaje nije dovoljno razvijen.

Organska pijaca

Takođe prodaja organskih proizvoda mušterijama može biti unosna i zanimljiva poslovna ideja.

Proizvodnja ogranske hrane za stoku

Sa obzirom da organski proizvođači stoke moraju da koriste organsku stočnu hranu, a to predstavlja poslovnu priliku da proizvodite i prodajete ove proizvode.

Pružanje usluga organskog baštovanstva

Dobar predlog je da, svoje iskustvo i znanje iskoristite da gajite organske proizvode za druga lica.

Savjetnik organskim proizvođačima

Ako imate veliko iskustvo u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, možete da savjetujete druge proizvođače koji se već bave organskom proizvodnjom ili žele da pređu na organski uzgoj.U svijetu vlada mišljenje da će proizvođači organske hrane svakodnevno imati veće tržište jer sve veći broj ljudi u svijetu postaje konzument organskih proizvoda.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković