4264 Objavljeno 28 novembar 2017 Autor: Vidosav Đurđević

Ždrebaonik je veliko saborno mjesto, a ujedno i parohijska crkva. Od 1936. godine postojala je ideja o izgradnji puta koji bi povezao ovaj manastir sa manastirom Ostrog što se nedavno i desilo pa ga sada posjećuje veći broj turista i vijernika jer je od Ostroga udaljen svega 16 kilometara.

Boravio sam u Trebinju kada mi prijatelj predloži da posjetimo manastir Ždrebaonik u Danilovgradu, koji se nalazi na oko dva kilometra od samog centra grada a čine ga crkva, veliki konak i niz prizemnih zgrada, a sve to ograđeno lijepim i visokim kamenim zidom. Manastirski kompleks leži u plodnom polju okružen vinogradima , smokvicima, maslinjacima. Kada stignete pred kapiju manastira ugledaćete sa lijeve strane od manastirske kapije maketu manastira izrađenu od istog materijala kao i sam manastir,gdje su majstori pokazali svu umješnost zidanja kamenom i njegovom obradom . Kada uđete u prekrasno uređeno dvorište nađete se u miru koji svetinjom odiše.

Ljubazne sestre nas primiše vrlo ljubazno i sa puno volje da nas ugoste i objasne sve što nas je interesovalo.Objasniše nam da je ovo od 1991 . ženski manastir ,a podignut je 1818. godine na temeljima starog nemanjićkog hrama i posvećen je svetom Arhanđelu Mihailu. Crkva je jednobrodna kamena građevina, duga 15, a široka sedam metara. Na zapadnoj strani je dozidana priprata nad kojom je 1926. godine izgrađen veliki zvonik kvadratne osnove sa dvodjelnim prozorima.
Hram je presvođen poluobličastim svodom, a dva para pilastra dijele ga u manje cjeline, tačnije u tri traveja. U srednjem traveju izložen je ćivot svetog Arsenija Sremca čije su mošti zbog sigurnosti premještane u više manastira, do 1920. godine od kada se čuvaju u Ždrebaoniku.Ikonostas je zidan, a potom prekriven štutkaturom sa predstavama vinove loze i grozdova. Ikone za ikonostas su početkom XX vijeka izgradila braća Đinovski.Iz srednjeg vijeka sačuvani su fragmenti živopisa iz crkve Sv. Vračeva iz Slatine i podaci o podizanju hrama Sv. Arhanđela Mihaila u Ždrebaoniku.

Ždrebaonik je veliko saborno mjesto, a ujedno i parohijska crkva. Od 1936. godine postojala je ideja o izgradnji puta koji bi povezao ovaj manastir sa manastirom Ostrog što se nedavno i desilo pa ga sada posjećuje veći broj turista i vijernika jer je od Ostroga udaljen svega 16 kilometara.
Obilazeći prekrasan manastirski kompleks u ugodnom razgovoru sa monahinjama i igumanijom Justinijom vidješmo i novi konak, lijep i prostran izgrađen poslednjih godina.Nije falilo ni svakojakog manastriskog posluženja, a u prekrasno oslikanoj trpezariji bili smo posluženi posnim ručkom koji je bio slađi i ukusniji od svezemaljskih mrsnih jela.

U kompleksu manastira su radionice gdje vrijedne monahinje spravljaju razne meleme i tinture, kreme i druge preparate kako za kozmetičke potrepštine, tako i one za liječenje raznih obolenja a posebno poznata je tintura za jačanje srčanog mišića. I mi kao dar dobišmo malo ali vrlo lijepo pakovanje tamjana i bočicu tinture za jačanje srčanog mišića i ljubazno nas pozvaše da opet dođemo. Blagosloviše nas za sretna puta pa se uputišmo lijepom Trebinju, sretni i zadovoljni .

 

Auto Janković