2040 Objavljeno 21 septembar 2017 Autor: Dejan Janković & Bojan Trgić

U okviru manifestacije „Gradiška jesen 2017“ održane su 14. „Stočarska izložba“ i 35. „Konjičke igre“ na na gradiškom Hipodromu.

U okviru stočarske izložbe učesnici su posjetiocima predstavili kvalitetna grla goveda, svinja, koza, živine i dr. Jedan od učesnika je i Goran Dušanjić iz Gornje Mravice kod Prnjavora, koji svoje konje prvenstveno izlaže na sličnim manifestacijama ali je i redovan učesnik štraparijada širom Krajine.

„Prema konjima me prvenstveno veže ljubav, jer je to porodična tradicija. Konje mi je gajio otac, pa ja a tu tradiciju će nastaviti moj sin koji je danas s nama. Ne dolazim da osvojim neke nagrade, nego više zbog druženja.“

Na ovogodišnjem sajmu prisutan je bio i Slavko Zeljić iz Bereka, koji se bavi uzgojem svinja.

„Ono na šta posebno moram da ukažem pažnju je težak položaj uzgajivača svinja, jer su cijene izuzetno niske, a svi znamo koliko je hrane potrebno da se svinja uhrani. Profit imamo jedino u rijetkim trenucima kada cijene svinja porastu.“

Da se danas sve više mladih okreće poljoprivredi svjedok je i Živko Klincov iz Petrovog sela, koji se bavi uzgojem brojlera.

„To je porodična tradicija koju sam naslijedio od svojijh roditelja. Ovdje je u pitanju sulužni tov pilića koje dobijemo kao jednodnevne, a dohranjivanje traje 40 dana.Glavni otkupljivač pilećeg mesa je Perutnina ptuj.“

Načelnik odjeljena za privredu opštine Gradiška Branko Stojnić, izrazio je zadovoljstvo brojem izlagača i posjetilaca i dodao da je stočarska proizvodnja jedna od najznačajnijih u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji naše opštine.

„Gradiški stočari godišnje proizvedu 20 miliona liotara mlijeka, skoro 30 hilajda tovnih svinja, šest hiljada jagnjadi i ovaca, milion tovnih pilića i preko 40 hiljada tovnih junadi“, naveo je Stojnić.

Manifestacija je svečano zatvorena izložbom, štraparijadom i konjičkim trkama. Predstavljene su kočije koje su nekada krasile ulice srednjovjekovnih gradova. Nisu izostali ni tradicionalni sportovi s konjima, kao što su ispunajvanje određenih zadataka na vrijeme, štraparijada, trke i ostali.

Jednu od nagrada i Milorad Sarajlić, koji je od fakulteta počeo da gaji ljubav prema konjima i koji učestvuje u brojnim manifestacijama širom Srpske.

„Imamo šest grla i cilj nam je da dođemo do otprilike 10. Danas smo osvojili prvo mjesto u kategoriji vožnje preciznosti kroz kapije, što nam zaista prija i nadamo se da će se ovakva takmičenja njegovati i u budućnosti."

Svake godine ova manifestacija okupi veliki broj posjetilaca, tako je bilo i ove godine gdje je dobra posjeta i druženje bilo na vrhunskom nivou. Nakon ovoga mnogi se upute na gradiški vašar, koji je ove godine i vrijeme poslužilo.

/micromreza.com/

 

Auto Janković