1571 Objavljeno 19 decembar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Postoji izreka u našem narodu da Svetog Nikolu slavi pola Srba a pola ide na slavu. I to nije bez razloga. Naime, Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik. Sveti Nikola kao Božić Bata - Hrišćanska legenda o Deda Mrazu! 

Ova legenda počinje od vremena kada je Nikola već postao ugledni sveštenik, smenivši svog strica na mjestu episkopa. U to vrijeme, njegovi roditelji su umrli, a Nikola, ne mareći mnogo za materijalne stvari, počeo je dijeliti imanje svojih rodtelja siromašnima.

U to vrijeme u Patri je živio jedan ugledan i bogat čovek, koji je kasnije izgubio svoju službu i sav svoj imetak. Taj čovek je imao tri kćeri, koje su bile veoma lijepe, ali oskudica je bila toliko velika da on nikako nije mogao da ih uda, jer nije imao miraz da im da, pa je odlučio da, zbog strašne nemaštine, svoju kuću pretvori u bludilište, a svoje kćeri u bludnice.

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao je u platno i prišunjavši se noću kući ovog nesrećnog čovjeka, ubacio je zamotuljak kroz prozor. Otac onih devojaka jako se začudio kada je ujutru našao toliki novac, i pripisavši to milost Božijoj, odlučio je da ga da u miraz najstarijoj kćeri. To isto ponovilo se i sa drugom njegovom kćerkom.

Odavde legenda ima dva kraja. Po prvoj verziji, čovek je naslutio da će se njegov dobrotvor pojaviti i treći put, kako bi mu ostavio novac da i treću kći uda, pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. Kada je Sveti Nikola došao da i po treći put ostavi svoj dar, čovek  je iskočio iz svoje zasjede i u svom dobrotvorcu prepoznao je Svetog Nikolu. Tada ga je svetitelj zakleo da o njegovom dobročinstvu ništa ne govori i uz to mu je dao i mnoge pouke korisne po dušu.

Drugi kraj ove hrišćanske legende je malo drugačiji.

Naime, Nikola je vidio da ga otac devojaka čeka u zasedi, pa se tako dosjetio, da ne bi bio otkriven, da se popne na krov i zlatnike ubaci kroz dimnjak, a pošto su se čarape sušile na otvorenom ognjištu, zlatnici su padali pravo u njih. Iz ovog drugog kraja priče će se, mnogo vijekova kasnije, kod nas razviti kult Božić Bate, a u zapadnoj kulturi kult Deda Mraza.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković