Krčma kod Ace
1166 Objavljeno 14 jul 2019 Autor: Vidosav Đurđević

 

Putujem na neko savjetovanje i kada se popoesmo na plato Borika na oko 15 kilometara od grada Rogatice moj vodič zaustavi vozilo, na pitanje zašto smo stali odgovori:

”Šteta je da prođemo, a da ne vidite Međeđu lijesku”. U predivnom ambijentu, i 1000 metara nadmorske visine, kraj samog puta Borike–Višegrad, nalazi se impozantan primjerak medvjeđe lijeske Na platou Borike, u opštini Rogatica, koja je ranije bila poznata po velikoj ergeli konja, nalazi se zanimljiv lokalitet Lijeska.

Ova vrsta poznata je još kao mečja lijeska, a odlikuje se znatnom veličinom i za razliku od obične lijeske ima jedno, kompaktno stablo i bogatu krošnju. Ubraja se u plemenite lišćare i ima prosječan životni vijek od oko 200 godina. Svojim gabaritima i ljepotom, lijeska na Borikama privlači pažnju svih prolaznika.

Izuzetno je bogate krošnje, prepune plodovima. Stvara izvanredan hlad i čini pravo zadovoljstvo prolaznicima koji obavezno staju da pogledaju ovo svojevrsno čudo prirode.

Po nekim procjenama, stručjnaka stara je čak 450 godina. Stablo je visoko 14 metara, dok je širina krošnje u prosjeku 15-ak metara. Prečnika je 166 centimetara, a obima 5,15 metara! Uvrštena je u Katalog najvećih stabala Republike Srpske iz 2003. godine.

Nedaleko odatle postoji još jedan primjerak medvjeđe lijeske, star 60 godina. Mnogi su pokušali zasaditi plodove i odgajiti ovo stablo, ali nisu u tome uspjeli.

Auto Janković