Auto Janković
3835 Objavljeno 02 maj 2021 Autor: Bojan Trgić

Tradicionalna vaskršnja igra plovanje predstavlja tradiciju naroda izbjeglog iz Donjeg Vakufa u Gradišku. Zbog pandemije ova vaskršnja igra je prekinuta prošle godine.

Ali je nastavak uslijedio još jutros, odmah poslije pričesti. Kako kažu stanovnici Brezik Laminaca, koje ovdje zovu Srbobranci, ne mogu zamisliti Vaskrs bez ove igre.

"Iako radim u inostranstvu sve unaprijed isplaniram i podredim ovom danu, jer to druženje i energija koju nosi ovaj dan se ne mogu opisati riječima", priča nam jedan od igrača Ljuban Zjajić.

Igra koja je potekla u donjovakufskim selima Kutanji, Ćorićima, Babinom potoku, Ruskoj pilani i ostalim mjesnim zajednicama u Donjem Vakufu prenesena je ovdje u ovaj naš zaseok poručuje Stanoja Šandara

"I u Donjem Vakufu i ovdje smo se ovako na Vaskrs skupljali odmah poslije pričesti dođemo na ovaj naš teren s kesom punom jaja i igra može da počne".

Šandara dodaje da je igrača plovanja sve manje ali, kako kaže, ohrabruje ga činjenica da su i mlađi naraštaji prihvatili ovu igru.

Plovanje je igra koja se igra samo za Vaskrs. Cilj je osvojiti što veći broj jaja, a igra se na način da je metalnom pločom ili kamenom potrebno oboriti drvce (kelj) sa nekih 20 do 30 metara udaljenosti. Plovanje rijetko prođe bez krajiške pjesme, čije se strofe sastoje od uspomena iz rodnog kraja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška