Auto Janković
1314 Objavljeno 01 februar 2021 Autor: Zlatko Zahović

Kao što sam u prošlom tekstu naveo, ne vjerujem da postoji osoba koja nije barem čula za društvenu mrežu Tik Tok. Ova društvena mreža pogotovo je  raspostranjena među najmlađima, našom djecom. 

Međutim, u zadnje vrijeme na površinu isplivavaju šokantni detalji kobnih slučajeva kojima je ova mreža kumovala. U zadnjih deset dana ozloglašeni ''Blackout izazov'' je doveo do smrti dvoje djece, djevojčice i dječaka iz Italije i susjedne nam Srbije.

Djevojčica preminula zbog opasnog izazova na Tik Toku, istraga u toku

Djevojčica iz Palerma, Antonela Sikomero umrla je od izazova gušenja na Tik Toku, tokom kojeg je stavljala pojas oko vrata i zadržavala dah dok se snimala mobilnim telefonom. 

Antonelino beživotno tijelo pronašla je njena četvorogodišnja sestra na podu kupatila.

Prije incidenta, Antonela je rekla svojim roditeljima da se ide tuširati, istražitelji vjeruju da se zapravo snimala za Tik Tok igricu u kojoj je učestvovala.

Antonelin tugom skrhani otac je izjavio da mu je druga kćerka, Antonelina sestra, rekla da je Antonela učestvovala u Tik Tok izazovu.

''Antonela je igrala igru gušenja. Moja kćerka, mala Antonela, je umrla od žestoke igrice na Tik Toku. Kako da to prihvatim?''

Kao što je to bio slučaj sa opasnom igricom Plavi kit, izazov u kojem je Antonela učestvovala je bolesna igrica koja je bila popularna na Tik Toku tokom čitave prošle godine. 

Stručnjaci su upozorili na rizike vezane za ove izazove koji uključuju padanje u nesvijest, napade, oštećenja mozga i čak-smrt.

Italijanska novinska agencija ANSA prenosi da je Antonela primljena u bolnicu sa srčanim udarom. Doktori su se borili za njen život, ali je ubrzo proglašena moždana smrt.

Njeni organi su donirani troje djece prije nego što su je isključili sa aparata za održavanje života.

''Na ovaj način Antonela će spasiti mnogu djecu''- rekao je njen otac Anđelo.

Još jedan slučaj smrti gušenjem u Rakovici

Desetogodišnji dječak iz Rakovice koji je pronađen obješen u stanu još jedna je žrtva opasnog Tik Tok izazova koji prihvataju i igraju djeca širom svijeta.

U početku se za dječaka vjerovalo da je do smrti došlo slučajno tokom igre, da bi se ustanovilo da je razlog zapravo Blackout izazov koji se širi Tik Tokom. 

Dječakovo tijelo pronašli su policajci i vatrogasci koje su njegovi roditelji pozvali jer se nije odazivao,  tako što su ušli u stan preko terase.

Kada su saznali šta se desilo nesretni roditelji su zapomogali u dvorištu.

Cijena igranja Blackout izazova

Prema nezvaničnim informacijama do sad se u svijetu 82 djece ugušilo zbog ''igre'' koja podrazumijeva da sebi stavljaju kaiš oko vrata i stežu ga dok se ne onesvijeste dok pritom cijeli proces snimaju svojim mobilnim telefonom. 

Izazov onesvješćivanja odnosno gušenja već neko vrijeme kruži društvenim mrežama. Osmišljen je sa bizarnim ciljem da se izazove osjećaj koji čovjek doživi pred smrt. 

Učesnici ovog izazova masovno prihvataju da sebi prekinu dotok kiseonika što je neke od njih odvelo u preranu smrt.

(Ne)odgovornost aplikacije Tik Tok

Ova društvena mreža od ranije ima reputaciju da nije bezbjedna za djecu. Iako je tokom registrovanja naznačeno da djeca mlađa od 13 godina ne mogu da koriste ovu mrežu, teško da to može da se kontroliše. Vlasnici ove aplikacije najavili su da će ubuduće biti zabranjeno da mlađi od 16 godina imaju javne profile i da se njihov sadržaj može dijeliti sa svima. Takođe, napominju  navodno postavljanje novih pravila koja će podrazumijevati da djeca moraju da prihvate "prijatelje" i da će samo oni moći da gledaju njihove objave.   

Ono što se mora istaći je da je Tik Tok aplikacija sa najmanje odgovornost i gotovo bez cenzure. Ovo i paradoksalna činjenica da je Tik Tok najpopularnija aplikacija među djecom je zabrinjavajuć podatak.  Poznavajući kako ova aplikacija izbjegava da sankcioniše prijavljen sadržaj nauštrb svoje komercijalne koristi, ni ovu najavu unapređenja pravila privatnosti za djecu ne treba shvatiti ozbiljno.

Zbog potencijalnih opasnosti Tik Toka roditeljima se preporučuje da kontrolišu korištenje ove aplikacije kod svoje djece. Za početak im namjestite da njihovi Tik Tok nalozi budu privatni, a ne svima dostupni.   

Djeca imaju tendenciju da brzo uče, ali su i povodljiva. Njihov život ne treba biti danak poremećenom komercijalnom algoritmu neke aplikacije.


Pratite ''Micro mrežu'' na društvenim mrežama:
YouTube Logo | The most famous brands and company logos in the world Facebook, Logo, Social Network, Network  What is the history of Instagram's logo? - Quora Twitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Centari civilnih inicijativa