Auto Janković
959 Objavljeno 12 januar 2021 Autor: Zlatko Zahović

Uvjeren sam da smo svi do sada imali priliku da čujemo za društvenu mrežu Tik Tok koja je prvenstveno osvojila pažnju djece i tinejdžera ali i starijih, kako širom svijeta, tako i kod nas.

 

I stvarno algoritam ove društvene mreže koji je čudno generisan sadržajem koji je ''za nas'' može biti zarazan za njegove korisnike.

Iako fascinantna ova društvena mreža ima i svoje dobre i loše strane.

Loša strana ove aplikacije je manjak cenzure koju druge društvene mreže imaju. Tik tok je kroz svoj multimedijalni sadržaj rasadnik svih mogućih podkultura i ideologija, od kojih su neke štetne poput onih fašističkog karaktera  i svih oblika diskriminacije. Uvredljiv sadržaj i komentare Tik Tok rijetko sankcioniše, a kada ih korisnik prijavi on biva shadowbannovan (njegov sadržaj prestaje da bude dostupan i vidljiv) na nekoliko dana, što je direktno kažnjavanje pojedinca na ''tužakanje'' štetnog sadržaja. Takođe, obzirom da je ova aplikacija popularna među djecom oni lako mogu postati meta odraslih pojedinaca sa nečasnim namjerama. Njihova dječija opuštenost može  i da rezultira vršnjačkim nasiljem koji zbog manjka cenzure cvijeta na ovoj društvenoj mreži. Zato roditelji oprez. 

Još jedna od loših strana ove aplikacije je ta što niko sa sigurnošću ne zna šta je tačno ono što generiše ''For you'' stranicu i koliko su naše informacije sa internet pretraživača i drugih aplikacija dostupne Tik Toku. ''For you'' stranica će nam često nuditi sadržaj koji je ''za nas'', ali kako su oni došli do tih informacija?

Neke od dobrih strana Tik Toka su to što ova stranica povezuje ljude sličnih interesa, kao i to što je odlična platforma za promociju i samopromociju. Njeni zabavni sadržaji sa zaraznom muzikom i pjesmama  mogu da vam pomognu da vam vrijeme brže prođe. Njena prednost je i mogućnost da budemo dobro informisani o nekom događaju preko ove aplikacije. Usljed manjka cenzure možemo saznati neke (ključne) činjenice o nekom aktuelnom događaju koje nikad nisu dospjele u naše medije. Ove informacije su bitne, pogotovo ako se radi o nekom ratnom sukobu, nekoj političkoj situaciji, krizi itd. Zbog toga ova platforma je idealna za tzv. građansko novinarstvo, što je i navelo pojedine nezavisne medije da otvore svoje Tik Tok naloge.

Iako je ovakav vid virtuelne zabave privlačan, ne trebamo da zaboravimo na stvaran svijet u kojem živimo. On je puno više od zabave kojom kratimo svoje vrijeme i neponovljiv je.

Centari civilnih inicijativa