855 Objavljeno 03 oktobar 2020 Autor: Micro mreža

Odluci koju je prije nekoliko dana, 28.septembra, službeno potpisala predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen praktično je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina u oblasti osiguranja postala dio Europske unije ispunjavajući složene uvjete kako bi se ukinula potreba posjedovanja zelenog kartona kako bi se vozilom moglo ući u europrostor i pridruženih zemalja članica, saznaje Večenji list BH.

Kontinuirani rad i napori osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini pridonijeli su tome da će od 19. oktobra 2020. države članice EU-a, temeljem odluke Komisije Europske unije, prestati s provjerom osiguranja za sve vrste vozila koja su registrirana u BiH pri ulasku u EU, što je izravni rezultat povjerenja koje su osiguravajuća društva iz BiH stekla u ekonomskom prostoru EU-a. Ubuduće, našim vozačima neće se tražiti dokaz o postojanju osiguranja (zeleni karton), već će, kao i drugim državljanima EU-a, biti povjerenje u registracijsku oznaku.

Ovo se odnosi na države članice Europskog gospodarskog prostora i drugih pridruženih članica Andore, Islanda, Norveške, Srbije i Švicarske. Dovoljno je da vozilo posjeduje policu obaveznog osiguranja od odgovornosti i da je registrirano kod nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BH.

Auto Janković