Auto Janković
674 Objavljeno 01 jul 2021 Autor: RTRS

Između zemalja zapadnog Balkana ukinut je roming. To znači da će vam telefonski pozivi, SMS poruke i mobilni internet, ako ste u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji biti obračunavani kao da ste kući.

Cilj je smanjenjem troškova doprinijeti lakšoj komunikaciji, ali i razvoju ekonomije zemalja regiona.

Koliko ukidanje rominga između zemalja zapadnog Balkana znači, istakle su i naše kolege koje su trenutno u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Neki su na godišnjem odmoru, neki na radnom zadatku.

Nenad Stupar nalazi se u Sjevernoj Makedoniji gdje prati Prespa forum.

''Tu smo u Ohridu na radnom zadatku i danas nema dodatnih troškova rominga. U svakom slučaju, to nam olakšava komuniciranje i smanjuje troškove, jer smo non-stop u vezi sa Banjalukom'', istakao je Nenad.

Minute telefonskog poziva i SMS poruke koje trošite u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji obračunavaju vam se kao da ste kući. Isto važi i za mobilni internet, s tim što, zavisno od paketa koji imate kod nekog od operatera u BiH, jedan određeni dio gigabajta možete koristiti i u ovim zemljama zapadnog Balkana.

Ovo i za građane i za privrednike podrazumijeva smanjenje troškova i dostupniju uslugu. U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da se neće na ovome stati. Cilj je približiti se otvorenom tržištu Evropske unije i snižavanju cijena rominga sa evropskim zemljama.

''Pored benefita koji dobijaju građani, benefiti će se osjetiti i u privredi su jer se nastoji razvijati tržište telekomunikacija, koje će učiniti veće mogućnosti svakom pojedincu kada je u pitanju razmjena podataka u digitalnom dobu'', rekla je Dijana Obradović iz Ministarstva saobraćaja.

Ova olakšica podrazumijeva i tzv. poštenu upotrebu rominga. To u prevodu znači da tarifiranje poziva i SMS poruka kao i mobilnog interneta, važi sve dok korisnik iz BiH duže boravi kući, nego u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji ili Albaniji.

Što se tiče telefoniranja bez rominga, isto sve važi i za pripejd korisnike. Ono što je najvažnije za sve, jeste da ćete za svaku eventualnu promjenu tarifiranja dok ste u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dobiti obavještenje od vašeg matičnog operatera.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa