710 Objavljeno 01 jun 2021 Autor: Micro Mreza

Ljetovanje u Hrvatskoj je za mnoge građane BiH tradicionalna opcija za vrijeme godišnjih odmora.

Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za naredne mjesece tokom ljetnog perioda.

Kako navode, u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg prosjeka.

U julu i avgustu je moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerovatnoća pozitivnog odstupanja u junu manja.

Kako se navodi u saopštenju, ne može se isključiti ni pojava toplotnih talasa, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. 

Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog vazduha, odnosno kraći periodi s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

"Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ipak, u lipnju postoji signal za mjesečnu količinu oborine bližu klimatološkom srednjaku. Zbog većinom pljuskovitog karaktera oborine, prilično je izvjesno da će ona biti neravnomjerno raspoređena. S druge strane, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto", navodi se u saopštenju.

Hrvatska počinje sa izdavanjem kovid pasoša

Od danas u Hrvatskoj počinje izdvanje kovid pasoša, odnosno zelenih potvrda, a odluku o tome je donijela Vlada na telefonskoj sjednici.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prelaza Hrvatske, ali i graničnih prelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, kovid pasoši moći će da se koristite i u druge svrhe, u skladu sa odlukama Štaba na osnovu Zakona za zaštitu građana od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva, a može se zatražiti i onlajn putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potvrdu mogu dobiti građani koji su primili jednu dozu vakcine, ali to ne znači da će oni moći da uđu u sve zemlje EU budući da većina njih uslovljava ulazak sa dvije doze, prenijeli su hrvatski mediji.

Nova pravila za državljane BiH koji planiraju putovanje u Tursku

Ambasada BiH u Ankari obavijestila je sve državljane Bosne i Hercegovine o novim pravilima prilikom ulaska u Tursku (putni, vazdušni ili morski granični prelazi) iz Bosne i Hercegovine.

Prema novim pravilima, osobe koje su vakcinisane najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku ili su prebolovale korona virus u posljednjih šest mjeseci, uz prikazivanje zvaničnog dokumenta zdravstvene ustanove će moći ući u Tursku bez prikazivanja negativnog PCR testa.

Osobe koje ne ispunjavaju nijedan od dva navedena uslova moći će ući ili s negativnim PCR testom urađenim najduže 72 sata prije leta ili s brzim antigenskim testom urađenim najviše 48 sati prije leta.

Prema pisanju stranih medija, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da ublažavanje mjera nakon pada broja slučajeva korona virusa stupa na snagu danas.

To će podrazumijevati djelimično ukidanje zabrane kretanja tokom vikenda i otvaranje restorana za ograničen broj gostiju, dok će policijski sat počinjati u 22:00 sati.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa