1939 Objavljeno 17 februar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci mr Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo na poljoprivrednom Institutu odbranila je doktorsku disertaciju ”Genetički diverzitet divlje kruške na području banjalučke regije”.

Odbrani disertacije prisustvovali su mnogobrojni stručnjaci iz oblasti poljoprivrednih nauka, voćari , rasadničari , savjetodavci , stručanjci sa Poljoprivrednog fakulteta i Poljoprivrednog Instituta jer je sam izbor disertacije jedinstven i zanimljiv.

“Ova disertacija zaista daje nadu da će sam današnji doktorant  i njezini saradnici nastaviti vrlo specifično istraživanje divlje kruške i vjerujemo da bi moglo da dovede do značajnih  naučnih rezultata. Sama odbrana dokrorata je bila sjajna i mi smo vrlo sretni i ponosni na ovaj naučni rad i odbranu disertacije” rekla je prof dr Gordana Đurić mentor kandidata.

“Istraživanje populacije divlje kruške je trajalo od 2009. a detaljnija morfološka karakterizcija  je počela od 2012. do 2016. godine. Proučavanje populacije divlje kruške na području banjalučke regije na četiri lokliteta obuhvaćena su tri pravca selekcije vegetativne podloge, matična stabla sjemena i program oplemenjivanja novih sorti. Moram ovom prilikom da se zahvalim svim koji su i svojom nesebičnom zalaganju pomogli u ovom dugotrajnom naučnom poduhvatu  prije svih osoblju Poljoprivrednog instituta, Poljoprivrednom fakultetu , a posebno svojoj porodici koja je mnogo trpilia zbog mog odsustvovanja, i posvećenosti disertaciji gotovo deset godina.”, rekla je  novi dr Nada Zavišić.

Tročlana komisija ovu disertaciju je ocijenila kao vrlo uspješnu naglašavajući da je izbor disertacije zaista neobičan kao da je on zahtijevao ogroman rad na nekoliko lokacija jer populacija divlje kruške je specifična i vrlo rijetka i svakako da treba da se nastavi rad na ispitivanju ove kulture, koja je odlična osnova za daljna naučna istraživanja.

Što se tiče Poljoprivrednog instituta RS mi smo našem današnjem doktorantu stavili na raspolaganje sve svoje resurse i danas ćemo da kažemo staviti krunu na sav rad i naše Nade i svih njezinih saradnika koji su svaki od četiri lokaliteta obišli na stotine puta skupljajući rezultatre koji su ugrađeni u ovu sjajnu disertaciju. A Institut  je od danas bogatiji i za osmog dr nauka što je vrlo respektabilno” rekao je prof dr Vojislav Trkulja direktor Poljoprivrednog institura RS.

 

Auto Janković