Auto Janković
298 Objavljeno 21 april 2021 Autor: Srna

Pravilnik o planu upisa učenika u srednje škole za školsku 2021/2022. godinu, kojim je predviđen upis njih 10.953, objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Ovim pravilnikom pomenuti broj učenika biće raspoređen u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U novoj školskoj godini planiran je upis učenika u nova zanimanja. U struci građevinarstvo i geodezija planirana su dva nova zanimanja - fasader i monter suve gradnje – moler, u struci mašinstvo i obrada metala planirana su zanimanja – operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.

''U struci elektrotehnika planirano je novo zanimanje - tehničar multimedija, u struci ekonomija, pravo i trgovina - carinski tehničar, a u struci poljoprivreda i prerada hrane zanimanja - agrotehničar i agroproizvođač'', navode iz Ministarstva.

Učenici i njihovi roditelji na tom planu besplatno mogu preuzeti android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja”, koja je ažurirana i dostupna na “Gugl plej marketu”.

''Svi zainteresovani mogu preuzeti i instalirati aplikaciju na svoje mobilne telefone, a za isto je potrebno da se u pretraživaču na “Gugl plej marketu” unese -Vodic kroz zanimanja i pretraga će prikazati željenu aplikaciju'', pojasnili su u resornom ministarstvu.

Aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa za školsku 2021/2022. godinu u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje Republike.

''Na taj način pomažemo budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje'', navedeno je u saopštenju.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška