996 Objavljeno 31 jul 2019 Autor: Micro Mreza

Prije tačno deset godina Nađa Higl je osvojila svjetsko zlato u Rimu, u disciplini 200 metara prsno.

Rim je 2009. bio domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima. Bio je to šampionat čuda, a kreatori najnevjerovatnijih sportskih poduhvata bili su Srbi i jedna Srpkinja.

Predvođeni Dejanom Udovičićem, "delfini", kojima su davane minimalne šanse u konkurenciji Mađara, Hrvata i Španaca, su u podmlađenom sastavu pokorili planetu i započeli decenijsku dominaciju u svjetskim vaterpolo bazenima. 

Upravo se u Rimu rodila jedna od najdominantnijih vaterpolo ekipa svih vremena.Veliku radost na plivačkom turniru priredila nam je tada 20-godišnja djevojka iz Pančeva - Nađa Higl.

I pored toga što nije bila previše zapažena do Svjetskog prvenstva, Nađa je do finala praktično stigla ne opažena. Nije bila čak ni favorit za medalje, a o titulu skoro da niko nije ni razmišljao...

Tog vrelog julskog popodneva, iz domova širom Srbije, odzvanjao je glas legendarnog komentatora Duška Koraća: "Bože, da li je moguće! Staza broj dva, Nađa Higl osvaja zlato. Čudno nad čudima se dogodilo..."

Ni sama plivačica nije mogla da povjeruje da je pobijedila velike rivalke poput tadašnje svjetske rekorderke Anemari Pirs iz Kanade ili Austrijanke Mirne Jukić.

Do danas je taj rezultat Nađe Higl ostao najbolji u istoriji srpskog plivanja.

/mondo.ba/

Auto Janković