1184 Objavljeno 06 maj 2019 Autor: David Pavlović

Regionalna fudbalska liga "Centar" predstavlja treću ligu Republike Srpske za klubove koji pripadaju Gradskom fudbalskom savezu Doboj. Tu spadaju klubovi iz opština Teslić, Stanari, Derventa, Brod, Modriča, Šamac i grada Doboja.

Pomenuta liga odavno je postala "Liga bez briga". Pobjednik ove lige postaje član Druge lige Republike Srpske grupa "Zapad", ipak za svakoga koje otišao tamo to je postala noćna mora i godina dana koja stabilnog kluba dovede na ivicu opstanka.

Tako je već deset godina. 2012.godine Vučijak iz Majevca je promovisan  u novog drugoligaša, klub nije imao uslove igrati na svom stadionu, pa su svoje utakmice igrali u Doboju. Ta sezona dovela je do gašenja Vučijaka, koji je prije nekoliko godina ponovo počeo sa radom, ali je morao krenuti od najnižeg ranga takmičenja.

Naredne sezone šampion RFL "Centar" postaje Liješće iz Broda, koje se u Drugoj ligi zadržalo tri sezone, a onda doživljavaju strmoglavi pad, finansijski i kadrovski, pa se klub sada nalazi u posljednjem rangu takmičenja.

Godinu 2014. je obilježio Mineral iz Banje Vrućice. Odličan tim je dobro počeo sezonu u Drugoj ligi, ali ista liga zahtijeva više troškova, putovanja, ulaganja u igrače i trenere, što tim iz predrađa Teslića nije mogao ispratiti i ekspresno se vratio u ligu niže.

Na njegovo mjesto ušao je Željezničar iz Doboja, koji je tri sezone bio član "Zapada", ali u posljednjoj sezoni totalni raspad ekipe i kluba i ubjedljivo posljednje mjesto, dovelo je toga da je tim i ovu polusezonu završio na posljednjem mjestu u Regionalnoj ligi, te se još uvijek bori za opstanak.

U narednoj sezoni svoju sreću je ponovo u Drugoj ligi pokušao Mineral, ali su tu doživjeli još veću "šamarčinu" nego u svom prvom nastupu. Kadrovsko osipanje je počelo već na početku sezone, a to je dovelo do toga, da se nekadašnji strah i trepen RFL "Centar" nalazi već dvije sezone u borbi za opstanak u trećoj.

Prije dvije sezone u Drugu ligu je ušao Vranjak iz okoline Modriče, koji će se po svemu sudeći tu zadržati i drugu sezonu, iako su još uvijek u borbi za opstanak.

Prošle sezone u Drugu ligu "Zapad" i RFL "Centar" ušao je Polet iz Broda, ali je već i teoretski izgubio šanse da se u njoj zadrži i sljedeće sezone.

Sljedeće sezone novi član RFL "Centar" biće i Ozren iz Petrova, koji je godinama bio strah i trepet za sve protivnike u Drugoj ligi, ali i on je doživio raspad.

Ono što je zanimljivo ko će biti šampion Regionalne lige "Centar" ove sezone i novi član Druge lige? To u ovom trenutku ne želi apsolutno niko i vodi se velike borba za izbjegavanje prvog mjesta. Trebava, Naša krila i Vučijak su na prva tri mjesta sa tri boda razlike između njih. Nijedna ekipa nije izrazila interesovanje za učešće u Drugoj ligi, što zbog uslova koje ne ispanjavu, što zbog finansijskih razloga.

Ekipe koje ispunjavaju uslove su Mineral i Željezničar, ali oni u ovom trenutku vode borbu za opstanak u trećoj ligi. Mineralu bi poučen prethodnim iskustvima i sadašnjem stanju u klubu, ulazak u drugi razred doveo do gašenja kluba, jer ne bi imali kadra da izdrže to takmičenje.

Jedino mjesto koje vodi u niži rang iz ove lige je 13.pozicija, jer se 14.klub (Ozren iz Paklenice) ugasio, tako da je ove sezone u RFL "Centar" glavni cilj izbjeći prvo i posljednje mjesto.

Većina se slaže da biti prvak ove lige ne donosi klubu ništa osim pehara u vitrinama, a učešće u većem rangu donosi mnogo veće troškove (kotizacija, putovanja, plate igrača, jača kadrovska struktura, troškovi sudija).

Ko će prihvatiti izazov da učestvuje u Drugoj ligi "Zapad" i ko ima ambicioznog pojedinca ili podršku grada da spase klub od ambisa ostaje da se vidi, a u Regionalnoj ligi "Centar" do kraja su još ostala četiri kola.

Auto Janković