1325 Objavljeno 03 maj 2018 Autor: Vidosav Đurđević

U Prijedori je održana "Mala škola pčelarstva", koja  je okupila 60 polaznika. Vrijedno i dobro posjećeno predavanje  organizovalo je  prijedorsko Udruženje pčelara "Prva pčela" s ciljem omasovljenja pčelarstva na području ove opoštine.

“Teme ove škole su bile tehnologija pčelarenja, proširenje društva i borba protiv rojenja, a među onima koji su je pohađali bilo je ljude svih uzrasta, od učenika do penzionera, kao i svih profila od poljoprivrednika do inženjera i profesora. Ne bojimo se konkurencije, već je sami stvaramo jer smatramo da trenutno nemamo dovoljan broj pčelara koji mogu da obezbijede kvalitetnu proizvodnju", rekao je Predsjednik Udruženja "Prva pčela" Đuro Kunić rekao je da ih je odziv potencijalnih i aktivnih pčelara pozitivno iznenadio.

U pravilu ovakve predavanje privuku veliki broj pčelara pa je tako bilo i vog puta, jer s+vi koji se bavi ovim poslom znaju da bez adekvatne edukacije nema dobrih rezultata.

“Znanje koje budući pčelari mogu steći na ovim predavanjima je neprocjenjivo, smatraju oni koji imaju više staža u ovoj branši. Naročito u današnjem vremenu, kada, kako su naglasili, klimatske promjene utiču na rad pčela i zdravlje društava. Samim tim, pčelinje bolesti će biti pod kontrolom, a prinosi visoki. Naravno, ako godina dozvoli, jer promjene se dešavaju stalno kako u prirodi, tako i u opremi i tehnologiji", naglasio je Radivojac, te dodao da je svrha škole upravo držanje koraka sa navedenim promjenama, rekao je Ratko Rdivojac poznati pčelar.

Iz "Prve pčele" zahvalili su na podršci koji su organizaciji ove škole dale Srednja medicinska škola, Mikrokreditna fondacija "Eki", prijedorska Gradska uprava, te Agencija "Preda".

 

Auto Janković