2995 Objavljeno 31 mart 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Prije izvijesnog vremena smo pisali o tome kako se zaštiti od divljači u voćnjaku. Sada ćemo nešto više reći o tome kako sanirati štete na voću. Prethodnih dana mnogo ljudi nam se požalilo na štete od zeca i srndaća.

Zima je bilja duga i čudna, pa je divljač potražila hranu izvan šume, u našim neograđenim voćnjacima. Kako sanirati nastalu štetu pričali smo sa iskusnim inžinjerom Petrom Ninićem, voćarom i rasadničarom koji ima vlastiti rasadnik autohtonih sorti voća.

Kako petar kaže u suštini, postoje dvije situacije: kada se voćka mora zamijeniti i kada se šteta može sanirati.

“Ukoliko je kora oko kalema (spojnog mjesta) u potpunosti oglodana, ta se voćka ne može spasiti. Ona vegetativno nije mrtva, međutim takav oblik štete će dovesti do brojnih poremećaja u rastu i rodnosti. Slična situacija je ako je krošnja pojedena do debla, kada je kora na sadnici oguljena u potpunosti (rogovima), ako je sadnica nisko slomljena i sl. U suštini, nastavak gajenja voćke na nabrojanim i sličnim oštećenjima je patnja i za nju i za nas.”

Druga opcija je sanacija štete. U takvim situacijama Petar predlaže sljedeće

„Ukoliko je spojno mjesto netaknuto i bar prvih 50 cm od zemlje (često je ovo slučaj kod sadnica koje imaju mrežicu - vidjeti fotografiju), onda se tu nešto može i spasiti. Potrebno je odrezati oštećeni dio mlade sadnice do prvog zdravog pupoljka, po sistemu kosog reza. Ukoliko je riječ o dvogodišnjoj sadnici, prekraćivanje na 50 cm će dovesti do snažnog porasta iz vršnog pupoljka, pri čemu je moguće i grananje novog mladara u istoj vegetaciji. Ovo je pojava veoma slična proizvodnji "knip" sadnica. Ono što je bitno je da se po kretanju pupoljaka i njihovog porasta od 20-ak cm, svi mladari osim vršnog skinu rukom ili makazama. Na ovaj način, stabilan korijen će hraniti samo jedan mladar, koji će u istoj vegetaciji formirati prvi sprat bočnih grana. Zašto se skidaju mladari ispod vršnog? Zato što vam ispod 50 cm ne trebaju grane (ispod koljena).“

Ukoliko je riječ o manjim povredama, izvršiti premazivanje kalemarskim voskom. Ukoliko je šteta u krošnji višegodišnjih stabala, uraditi korektivnu rezidbu i premazati rane.

Svakako je potrebno razmišljati o ograđivanju voćnjaka, jer je to jedino pravo rješenje.

Srećno!

 

Centari civilnih inicijativa