2043 Objavljeno 17 januar 2018 Autor: Vidosav Đrđević

Obolijevanje crveog luka od truleži može značajno smanjiti prinos i kvalitet lukovice, čak i u periodu povoljnih klimatskih promjena. Uzroci pojave truleži na glavicama crvenog luka (Botrytis allii i Botrytis cinerea) mogu da se jave u polju, ali do zaraze može doći i tokom skladištenja.

Uspjeh pravilnog skladištenja luka zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od zdravstvenog stanja lukovica, temperature, vlažnosti vazduha u skladištu, sorte i sadržaja suve materije. Luk je veoma zahtjevna vrsta za čuvanje, kojoj treba konstantna pažnja.

Luk se postepeno suši na temperaturama koje nisu suviše visoke. Skladišta koja su predviđena za smještaj luka moraju biti zagrijana na temperaturi od 20 stepeni. Zagijrevanje se mora obaviti brzim podizanjem temperature da ne bi došlo do pojave kondenzacije. Temperatura vazduha koja se ubacuje u skladište ne smije biti viša od 30 stepeni.

U skladište treba unijeti samo zdrave lukovice i dobro osušene, a vlažnost u skladištu mora da se održava na određenom nivou koji sprečava razvoj patogena. Sve vrste luka, kako gajenog, tako i onog iz spontane flore, mogu biti domaćini patogenima.

Botrytis allii uzročnik je truljenja glavica u polju koje se nastavlja i kasnije, tokom skladištenja. Često se ova vrsta u polju razvija u latentnom obliku (bez vidljivih posledica), a trulež se pojačano javlja u skladištima nakon mjesec dana čuvanja luka.

Simptomi truleži pojavljuju se prvo na vratu lukovice. Patogen zatim prodire u unutrašnjost, zbog čega ovojne ljuspe poprimaju tamniju boju, a između njih se formira bjeličasta micelija s konidijama. Ovakve lukovice podložne su bakterijskoj vlažnoj truleži. Ovaj patogen može izazvati sitne bijele pjege sa udubljenjima.

Takođe, i Botrytis cinerea prouzrokuje trulež glavica, sa sličnim simptomima. Botrytis sljuamosa, za razliku od svojih srodnika, prouzrokuje palež lista. Simptomi oboljenja se manifestuju u vidu bjeličastih pjega s oreolom svijetlozelene boje. U zaštiti od ovih patogena najvažnije su preventivne mjere, u koje spada upotreba zdravog sjemena, odnosno sadnog materijala. Takođe, preporučuje se i trogodišnji plodored, uklanjanje ovojnih ljuspi prilikom vađenja luka i prosušivanje lukovica prije unošenja u skladište.

 

Auto Janković