Auto Janković
1015 Objavljeno 26 januar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Danas je u Kulturnom  centru Gradiška uz prisustvo preko 200 voćara održano već tradicionalno 7. Savjetovanje voćara koje su organizovali Udrženje voćara Republike Srpske i opština Gradiška. Savjetovanje je otvorio načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić, koji je tom prilikom rekao da se iz Agrarnog budžeta Srpske izdvajaju značajna sredstva za voćarstvo, koje je u posljednje tri godine prošlo kroz težak period zbog vremenskih nepogoda.

"U 2018. godini za voćarsku proizvodnju je direktno izdvojeno više od pet miliona maraka, a ako se tome dodaju indirektne mjere podrške poljoprivrednoj proizvodnji ulaganja u voćarsku proizvodnju su značajno veća", naveo je Lalić tokom Sedmog savjetovanja voćara, pod motom "Voćarstvo Republike Srpske na raskršću: dalje propadanje ili oporavak".

Predsjednik Udrženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da voćarstvo u Srpskoj posljednjih godina stagnira, a da je prošla godina bila sa veoma visokim prinosima, ali i velikim troškovima proizvodnje i skladištenja i problemom plasmana voća.

On je naveo da je najveći problem veliki nivo uvoznog voća iz EU i nezeštićeno domaće tržište. Zbog toga voćari upozorovaju nadležne institucije da preduzmu određene mjere kako bi opstala domaća proizvodnja voća, koja zapošljava  veliki broj radnika u agrarnom sektoru.i da se nebi smjelo dopustiti da se zbog tih problema krče postojeći voćnjaci

Na savjetovanju  je bilo riječi i o upostavljanju izvještajno-prognostičarske službe, koja će poljoprivrednicima od ove godine dostavljati informacije koje će omogućiti i značajnu uštedu u količini upotrebljenih zaštitnih hemijskih sredstava u voćarstvu.

“Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivrede Republike Srposke” kome pripadam je u prošloj 2018 godini uradio konkretne programe za praćenje vremenskih prilika i sve to uvezao u jedinastven sistem, urađena je aplikacija koja prati razvoj bolesti,  sve je to besplatno dostupno našim proizvođačima da tako kažemo jednim klikom na aplikaciju “Savjetodavna Srpske” "mi smo vrlo ponosti na taj posao koji smo uradili vlastitim snagama”, rekla je ing. Bojana Šukalo.

Doprinos radu savjetoivanja dao je i glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga rekavši da je Inspektorat dobio informaciju o problemima skladištanja voća, da će pratiti stanje, te da će voće na kome ja nastala šteta prilikom skladištenja završiti u industrijskoj proizvodnji, jer kao takvo ne može da zadovolji zahtjeve ruskog tržišta.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić rekao je da je urod voća na podrušju Gradiške u prošloj godini bio dosta bolji nego ranije, jer nije bilo mraza u početku vegetacije.

"Važno je reći da u prošloj godini na području opštine Gradiška proizvedeno oko 60.000 tona različitih voćnih vrsta, gdje jabuka zauzima najznačajniji dio, kao i da kvalitet nije bio na visokom nivou što se odrazilo i  na prodajnu cijenu koja je bila niska", naveo je Stojnić

Tokom Sedmog savjetovanja voćara u Gradišci eminentni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije održali su predavanja o konkurentnosti malih proizvođača voća, zadrugarstvu, udruživanju i podsticajima, novim tehnologijama i zaštiti i prihrani voćnjaka,

Prof dr Željko Mirjanić sa Poiljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke je govorio o pčelarastvu te o voćnoj paši u pčelarstvu i napomenuo da su pčele neophodne u voćarskoj proizvodnji jer  su oprašivači bez kojeg nema ni uroda voća..

Posebno je bilo zapaženo predavanje prof dr Vojislava Trkulje, direktora” Poljoprivrednog instituta iz Banjaluke”, koji je govorio o bolestima maline, on je u svom izglaganju koristeci mnogo fotografija, tabela i primjera te naučnih podataka približio ovu temu proizvođačima jagodičastog voća navodeći konkretno i kako riješiti nastale probleme i sačuvati tu proizvodnju..

 

 

 

 

Centari civilnih inicijativa