1800 Objavljeno 15 decembar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Dvadesetšestogodišnji Goran Gagić iz kozarskog sela Kijevci na rodnom imanju od oko pet hektara živi sa roditeljima i četverogodišnjim sinom  Damjanom. Ovaj mladi poljoprivrednik je već dobro poznat  jer je od rane mladosti počeo da se bavi pčelarstvom, kao treća generacija pčelara poslije djeda i stričeva, a onda posao širio i na uzgoj kupine, proizvodnju  polena, propolisa, matične mliječi, matica, rojeva pčelinjih društava i voska kao i  montaže pčelinjih košnica, izradu satnih osnova i cijeđenjem jabukovog sirćeta.

Ovaj nadasve vrijedni iuporni mladić koji je ostao na rodnom imanju je svjestan da bez edukacije ni jedan posao ne može biti uspješan pa je odlučio da se edukuje, na raznim seminarima, kroz literaturu I danas se za njega sa pravom može reći da je dobar ili čak vrlo uspješan pčelar ali i proizvođač svih proizvoda iz oblasti pčelarstva.. Malo je sajmova u okolini na kojem nečeti vidjeti lijepo aranžirani štand sa natpisom “Pčelastvo Gagić” Kijevci. Radeći predano svoj posao i stalno ga unapređujući, davno je već poznat mnogim kupcima koji redovno kupuju njegove proizvode sigurni u stalan kavalitet visokog nivoa.

“Pčelarenjem sam počeo  prihe desetak godina kao vrlo mlad, želio sam nastaviti porodičnu tradicijua li i modernizocuvati je prateći trendove u razvoiju ove grane. Danas imam stotinjak društava, namjera mi je da povećavam broj košnica jer sam se uvjerio da je to dobar pa da kažem I profitabilan posao od kojeg se može živjeti. Radim sve vrste pčelinjih proizvoda, imam I kupinjak na jednom dunumu a od kupia radim kupinovo vino, naravno od onog što ostane od prodaje svježih plodova za čiji kvalitet stižu mnoge pogvale mojih kupaca. Pošto imam i voćnjak proizvodim nekoliko vrsta voćnih rakija.Sreća je u proizvodnji to jest u stvaranju novog proizvoda kojeg hrabro nudim. Nekoliko prodavnica zdrave hrane  poput “Zdrava logika”  “Bio shop Jana”, prodavnica Kerč, markt” Zrno” iz Banjaluke su moji kupci i sa njima imam odličnu saradnju na obostrano zadovoljstvo. Sve vise je kupaca koji cijene dobar proizvod proizveen na ekološki način I drago mije da se svijest naših kupaca podiže na nivo da se poštuje domaći proizvodi koji se uglavnom prroizvode sa minimumom ili čak I bez imalo upotrebe pestisica I drugim preparata koji su se pokazali kao štetni za ljudsko zdravlje. Zbog te činjenice sam se odlučio da moji proizvodi budu prirodni svima nudim ono što imoj sin  Damjan jede. To je garancija mom kupcu da nudim zdrav proizvod  i oni to prepoznaju”,  kaže Goran sa kojim smo razgovarali dok smo za emisiju “Plodovi rada” pravili priču o mladim poljoprivrednicima.

Nadaleko je postalo poznato sirće koje ovaj poljoprivrednik cijedi od plodova divlje jabuke, a za taj proizvod kaže da  prodaja  ovog proizvoda ide odlično jer  prirodni lijek iz  narodne medicine  on normalizuje krvni pritisak, pomaže kod probavnih tegoba, otklanja hronične glavobolje, pomaže protiv alergija, liječi grlo, uklanja hronični umor, i blagotvorno djeluje na opšte zdravstvo stanje. A naročito pomaze kod smanjenja masnoće u krvi.

“Korak po korak se razvijamo ja i moj sin Damjan (koji inače živi sa majkom) a  kada dođe kod mene on raste a ja širim proizvodnju sada već imam pedesetak raznih proizvoda sa svog imanja. Preliepo je vidjeti moj štanda na sajmovima pa on izgledom ali i dokazanim kvalitetom privlači veliki broj kupaca , e tada sam najsretniji jer je to najbolja nagrada za svakog proizvođača.odnosno to je potvrda da sam na pravom putu  ida je naš kupac u stalnoj potrazi za dobrim domaćim proizvodom u kojega nema razloga da sumlja Kupac nikada I niti samo jedan ne smije biti prevaren što se tiče kvaliteta ako je proizvod dobar on reklamira sam sebe to je moj cilj.”,  kaže Goran i dodaje da je vrlo sretan, jer njegov posao se širi a Damjan veseo i zdrav ko čigra mota se svodu po pčelinjaku ili voćnjaku prateći oca u korak i polako usvajajući ljubav prema selu , poljoprivredi i pravoj vrijednost zdrve hrane, čistog zraka tamo gdje nema preveliki larve, galame nervozei svega onoga što je dans mana savremrnog društva..

Lijepo ih je vidjeti sretne, zadovoljne , razigrae u radu i igri , pa se ljudima vraća nada da života na selu ima samo treba da se pokaže volja da se ostane na svom imanju. Od proizvoda koji se stvore radom na selu se može lijepo živjeti, biti svoj gazda ustajati da bi video šta je i  koliko napredovalo, a lijegati sretan sa spoznajom da si taj dan bio svoj , domaćin, gazda i neko ko mora biti poštovan jer proizvodi neophodno to jest hranu koja je visokog kvaliteta a proizvedena sa mnogo ljubavi.

 

Auto Janković