670 Objavljeno 11 jun 2020 Autor: Micro Mreza

Pandemija virusa korona najviše je pogodila turizam i ugostiteljstvo i mala preduzeća koja zapošljavaju do deset radnika.

Četvrtina poslodavaca na krizu je odgovorila tako što je skratila radno vrijeme, dok se na otpuštanje radnika odlučilo 20 odsto od ukupno anketirana 534 preduzetnika u Republici Srpskoj.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sprovela je istraživanje o uticaju COVID-19 na poslovanje u Srpskoj.

Anketiranje 543 poslodavca, koji zapošljavaju 49.466 radnika, pokazalo je da četvrtina njih nije radila tokom aprila (od 8. do 30. aprila), dok ih je 39 odsto djelimično radilo.

U punom kapacitetu, bez izmjene režima rada, radilo je svega tri odsto anketiranih preduzeća.

Anketirana su mikropreduzeća (do 10 zaposlenih), mala preduzeća (od 10 do 100 zaposlenih), srednja preduzeća (od 100 do 250 zaposlenih) i velika preduzeća (više od 250 zaposlenih).

''Najizloženija negativnim uticajima COVID-19 su bila preduzeća koja zapošljavaju do 10 radnika, čime je ova grupa najranjivija. Otpornost na krizu su pokazala veća preduzeća, gdje skoro 50 odsto preduzeća radilo u punom kapacitetu u odnosu na 23 odsto mikro preduzeća'', pokazala je analiza dobijenih podataka.

Sektori koji su najviše pogođeni su turizam i ugostiteljstvo, gdje 95 odsto anketiranih nije radilo i proizvodnja tekstila, kože i odjeće, gdje 51 odsto poslovnih subjekata nije radilo tokom aprila.

Četvrtina poslodavaca je na krizu odgovorila tako što je skratila radno vrijeme (27 odsto), dok ih se na otkaz ugovora o radu odlučilo 20 odsto. Kod 16 odsto slučajeva pristupilo se kolektivnom godišnjem odmoru.

Najveći izazovi za poslovnu zajednicu je pogođenost kupaca i klijenta krizom i manji obim kupovine, zatim ugroženost poslovnih partnera, problemi sa novčanim tokovima i redovno servisiranje obaveza prema radnicima.

Analiza Unije, pored uticaja  na poslovanje, otkriva i uticaj COVID-19 na finansije, uticaj na radne odnose i ključne preporuke poslovne zajednice za zagovaranje budućih ekonomskih mjera, o čemu će CAPITAL sutra pisati.

Analiza, čiji je autor doktor ekonomskih nauka Saša Stevanović, biće predstavljena sutra u Banjaluci na stručnoj diskusiji ''Kako nakon korone'', a organizator je Unija udruženja poslodavaca RS.

/CAPITAL: Svjetlana Šurlan/

Auto Janković