986 Objavljeno 11 jun 2020 Autor: Micro Mreza

Zbog neefikasnosti pravosuđa u Srpskoj, poznata mesna industrija ''Zlatiborac'' iz Beograda mogla bi da ostane bez 650.000 maraka, koliko, već pet godina, pokušava bezuspješno naplatiti od preduzeća ''Župa komerc'' iz Laktaša koje je ovih dana završilo u stečaju.

Reagovao je na kraju Ustavni sud BiH, koji je ustanovio kako se proces vodi neopravdano dugo i naložio nadležnom sudu da ovaj proces konačno privede kraju, saznaje portal CAPITAL.

''Zlatiborac'' je još u maju 2015. godine Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnio prijedlog za izvršenje radi naplate duga od ''Župa komerca'' na iznos od 647.874,24 KM.

Tada je kao izvršna isprava priložen i Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa zaključen pred notarom. Pored glavnice, tražili su zatezne kamate, izvršenje nad pokretnim stvarima, nekretninama i novčanim sredstvima sa računa dužnika.

Međutim, kako se navodi u odluci Ustavnog suda BiH, prilično jednostavan izvršni postupak, koji se po pravilu hitno rješava se odvukao u nedogled, a traje i danas, pet godina poslije.

Nakon što su više puta urgirali, u maju 2016. godine, a što je godinu dana nakon prijedloga za izvršenje sud je konačno donio rješenje o izvršenju na nekretninama ''Župa komerca''. Međutim, sudskom izvršitelju je trebalo više od godinu i po dana da izađe na teren.

U oktobru 2017. godine je konačno otišao na lice mjesta, ali od toga nije bilo koristi jer nije imao šta da zaplijeni s obzirom da je ''Župa komerc'' prestala sa radom i nije više postojala na toj adresi.

Krajem 2017. godine, predmet se preselio u Okružni privredni sud u Prijedoru, u kojem takođe nisu žurili da ga riješe, pa je i danas ostao otvoren.

U Odluci Ustavnog suda se navodi kako je zbog dužine trajanja izvršnog postupka došlo do povrede Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Vladi Republike Srpske je naloženo da ''Zlatiborcu'' isplati 1.000 maraka kao naknadu nematerijalne štete zbog dužine trajanja izvršnog postupka.

''Ustavni sud zapaža da se u konkretnom slučaju radi o izvršnom postupku koji je po zakonu hitne prirode. U pogledu ocjene složenosti predmeta, zaključuje da se ne radi o složenom predmetu. Ocjenjujući ponašanje apelanta, Ustavni sud ne nalazi elemente koji bi ukazivali na to da je apelant svojim ponašanjem doprinio dužini trajanja predmetnog postupka. Naprotiv, apelant je u relativno kratkim rokovima postupao po nalozima Okružnog privrednog suda u Banjaluci, te tokom postupka ulagao više urgencija ukazujući na potrebu i obavezu hitnog postupanja Okružnih privrednih sudova u Banjaluci i u Prijedoru'', stoji u odluci suda.

U Okružnom privrednom sudu bez opravdanja


Dodaje se kako se Okružni privredni sud u Banjaluci u odgovoru na apelaciju nije izjašnjavao o navodima o trajanju postupka, odnosno nije ponudio opravdanje za početnu neaktivnost u postupku koji se po zakonu smatra hitnim.

Ocjenjujući ponašanje Okružnog privrednog suda u Prijedoru u predmetnom postupku, Ustavni sud zapaža potpunu pasivnost.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL nedavno pisao, Okružni privredni sud u Banjaluci donio je odluku da u preduzeću ''Župa komerc'' iz Laktaša otvori stečajni postupak.

''Župu'' je u stečaj ''gurnula'' kompanija ''Heta'' iz Sarajeva. Ona je od ''Hipo Alpe Adria Bank'' otkupila potraživanja koja je banka imala prema ovom preduzeću.

Dragiša Savić, vlasnik kompanije koja se bavila uvozom konditorskih proizvoda u februaru prošle godine je zaradio krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je ''Novu banku'' oštetio za 545.900 maraka.

On je, kako je tada saopšteno iz policije, sa bankom zaključio ugovor o dugoročnom kreditu. Od tog novca je kupio teretna i putničko vozilo koje je kasnije prodao iako je banka na njih imala založno pravo.

/CAPITAL: Dejan Tovilović/

Auto Janković