913 Objavljeno 15 oktobar 2021 Autor: Bojan Trgić

Delegacije BiH, Hrvatske i EU prisustvovale su simboličnom zavarivanju posljednjeg dijela metalne konstrukcije mosta na rijeci Savi koji će povezivati Zapadni Balkan i Evropsku uniju, BiH i Hrvatsku, te Gradišku i Zagreb.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je poručio da je ovim današnjim danom završen najvažniji posao kada je u pitanju gradnja ovog mosta.

"Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja."

Završetak mosta, po riječima Mitrovića, očekuje se krajem maja iduće godine, a njegovo puštanje u funkciju zavisiće od završetka dionice koja spaja most sa autoputem u Hrvatskoj. Mitrović je dodao da je pokrenuta inicijativa da se stavi u funkciju zajednički granični prelaz u BiH, što je potvrdio i sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, dodajući da će gradnja saobraćajnice i i pratećih infrastrukturnih objekata na hrvatskoj strani ići u pravcu i izgradnje terminala.

"Problem sa hrvatske strane stavljanja ovog mosta u funkciju je pristupna cesta. Ta pristupna cesta vrijedi oko 40 miliona evra. Ona bi nas trebala dovesti u mogućnost da se spojimo na hrvatsku mrežu autocesta i rok realizacije tog projekta je dvije godine, pa očekujemo da će krajem ove ili početkom iduće godine početi realizacije te ceste. Što se tiče samog graničnog prelaza mi radimo sve pretpostavke da ga možemo sa hrvatske strane graditi, a podržavamo mogućnost zajedničkog carinskog terminala na teritoriji BiH."

Most na Savi vrijedan je 19 miliona evra, a troškove, po pola, snose BiH i Hrvatska. Hrvatski dio mosta finansira se iz sredstava Evropske unije, koja je i bh. strani obezbijedila grant od 3.2 miliona evra za gradnju mosta, što predstavlja jedan od 13 ugovora koje je BiH obezbijedila Evropska unija za izgradnju koridora 5C. Do sada je EU dala 225 miliona evra bespovratnih sredstava i EU će nastaviti podržavati infrastrukturni razvoj BiH, poručuje Stefan Eloro, šerf operacija Evropske unije u BiH.

"Ovo se dešava u vremenu oporavka ekonomije i ljudi nakon pandemije COVID-19. Samim tim ovaj most će da pruži podršku ekonomiji, trgovini i rastu", dodao je Eloro.

Most na Savi u Čatrnji je dugačak 426 metara i ima po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru. Ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za Gradišku u njenoj istoriji, koji će rasteretiti grad, a doprinijeće bržem protoku roba i stanovništva između Evropske unije i BiH.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković