456 Objavljeno 15 septembar 2021 Autor: Micro Mreza

Opština Kozarska Dubica novčano će pomoći građane čiji su objekti oštećeni u zemljotresu iz decembra prošle godine, a prema saznanjima portala CAPITAL najviše novca će dobiti porodica narodnog poslanika i predsjednika Narodne partije Srpske (NPS) i direktora banje „Mlječanice“ Darka Banjca.

Naime, opštinska komisija formirana nakon potresa je oštećenja na njihovoj kući u naselju Brekinja, a koja se vodi na Banjčevog oca Dragana svrstala u najvišu, šestu kategoriju.

U toj kategoriji se nalazi samo sedam kuća u cijeloj opštini, a njihovi vlasnici prema raspisanom pozivu ostvaruju pravo na pomoć od  11.800 maraka.

Darko Banjac

To je daleko najviše u odnosu na preostalih pet kategorija gdje vlasnici mogu računati na znatno manju pomoć.

Tako će se na primjer za petu kategoriju dijeliliti 1.349 maraka po objektu, četvrtu 1.000 KM, treću 900 maraka, drugu 500, a za prvu tek 355 KM.

U toku je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu pomoći, ali su korisnici već ranije kroz Elaborat o procijenjenim štetama od zemljotresa razvrstani u kategorije, te im je samo formalno preostalo da se prijave na poziv.

Inače, kako saznajemo nakon što je komisija izvršila procjenu štete kuća u Brekinji je srušena i na tom mjestu se gradi novi objekat.

Pravi ga lokalno preduzeće „Šumil“ a koje, interesantno, izvodi i milionski vrijedne radove na banji Mlječanica.

Da podsjetimo, vlasnik firme je Milan Šuvak, čiji je sin Miloš član Banjčeve stranke.

Mlađi Šuvak je na posljednjim lokalnim izborima bio kandidat za odbornika na listi Demokratskog narodnog saveza (DNS) za skupštinu opštine, ali je nakon što je Banjac napustio DNS i formirao novu stranku otišao za njim.

Banjac danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Procjena je da je zemljotres na području Kozarske Dubice pričinio štetu od oko dva miliona maraka, a dobar dio novca za sanaciju štete je donirala Srbija.

/CAPITAL: D. Tovilović/

Auto Janković