1020 Objavljeno 03 avgust 2021 Autor: Micro Mreza

Žalbeni postupak za nabavku pasoša je i nakon više od mjesec dana i dalje u toku, što samo dodatno usporava njihovu nabavku, te građani BiH strahuju da bi mogli ostati bez pasoša kao 2017. godine.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) su u izjavi za CAPITAL kratko istakli da je žalbeni postupak u toku, te da u skladu s tim ne mogu odgovoriti na naše pitanje ko je žalilac niti dati bilo kakve informacije vezano za pomenutu situaciju.

''U ovom trenutku nije nam poznato kada možemo očekivati rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi BiH i koliko će ova procedura usporiti samu nabavku pasoških knjižica jer na isto Agencija ne može uticati'', naglasili su u IDDEEI.

Podsjetimo, problem sa nabavkom pasoša desio se prije četiri godine kada je Agencija ''potrošila'' skoro cijelu 2017. godinu za tu nabavku jer je postupak nekoliko puta poništavan zbog žalbi zainteresovanih kompanija. Zbog toga su građani BiH bili onemogućeni da određeno vrijeme zamijene ili dobiju nove pasoše.

Scenario se sada ponavlja, a kako Kancelarija za žalbe BiH još uvijek nije odlučila po žalbi vremena za novu nabavku obrazaca pasoških knjižica je sve manje.

Ukoliko ta nabavka bude poništena, raspisivanje nove i sam novi proces mogao bi potrajati prilično dugo.

Kako je CAPITAL ranije pisao IDDEEA je još krajem aprila raspisala konkurs za nabavku 1,6 miliona pasoških knjižica, koje je bila spremna platiti 37,6 miliona maraka.

Naime, IDDEEA-i u martu 2022. godine ističe ugovor o nabavci pasoških knjižica, a u julu iste godine i okvirni sporazum za lične karte i vozačke dozvole, što znači da do tada neće biti problema sa izdavanjem ovih dokumenata.

Međutim, IDDEEA poučena prethodnim iskustvima nije čekala da se taj dan približi te su raspisali novi tender za nabavku knjižica.

Pasoške knjižice su se nabavljale na period od četiri godine, a Agencija je zahtijevala i 3.000 testnih pasoških knjižica.

Međutim, na ovaj tender je uložena žalba koja je još uvijek u toku, te samim tim odgađa postupak nabavke pasoša.

/capital.ba/

Centari civilnih inicijativa