223 Objavljeno 24 jun 2021 Autor: Srna

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u maju trošile prehranu - 742 KM, za stanovanje i komunalne usluge 560 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM, naveli su iz Saveza sindikata.

Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj za maj je koštala 1.930 KM, a prosječna plata pokrivala ju je sa 50,81 odsto, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj je najveća prosječna plata isplaćena u maju u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.515 KM, a najniža isplaćena plata je u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i iznosi 690 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u maju iznosi 981 KM i veća je za tri KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u aprilu.

Niske prosječne plate u maju primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 753 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 784 KM, kao i radnici u djelatnosti građevinarstva, čija je prosječna plata u aprilu iznosila 703 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 743 KM, kao i u trgovini 751 KM.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa