1190 Objavljeno 12 mart 2021 Autor: Duško Mrkonjić

Tokom ranijih jutarnjih časova u subotu očekuje se prestanak padavina, uz postepeno razvedravanje. U nastavku dana, više sunčanih sati, uz malu do umjerenu oblačnost, više oblaka na Potkozarju i Kozari.

Slaba magla ili sumaglica uz Savu i po brdskim kotlinama, ponegdje i magla.

U nedjelju, tokom ranijih jutarnjih sati uglavnom sunčano uz umjerenu oblačnost. U nastavku dana, očekuje se nailazak hladnog fronta, koji će usloviti porast oblačnosti, kao i padavine i pad temperature vazduha. Kiša u nižim krajevima, dok se na višem Potkozarju i Kozari očekuje kiša koja će posetepeno preći u susnježicu i snijeg. Na Kozari tokom večernjih časova u nedjelju i u noći na ponedjeljak očekuje se između tri i devet centimetara bijelog porkivača i to uglavnom na mjestima sa preko 600 metara nadmorske visine.

Minimalna temperatura vazduha u subotu od 6◦C u Gradišci, na Potkozarju od 4◦C, na Kozari od 2◦C, dok će najviša dnevna temperatura vazduha kretati se u intervalu od 10◦C na Kozari do 15◦C u Posavini i Lijevču. Takođe, bitno je napomenuti i južno strujanje, fenskog tipa koje se prebacuje prvo preko Dinarida, a potom i preko Kozare, koje će usloviti toplije vrijeme tokom subote.

U nedjelju, najtopliji dio dana očekuje se tik pred sam nailazak fronta, oko podnevnih časova.

Najhladniji dio dana biće noć na ponedjeljak, uz temperature vazduha u rasponu od  -2◦C do 2◦C u gradu na Savi, dok će najviša dnevna temperatura vazduha biti između 8◦C na planinskim dijelovima Gradiške do 14◦C u Gradišci.

U subotu, duvaće uglavnom slab do umjeren južni do jugozapadni vjetar, fenskog tipa, na momente i pojačan, dok se na Kozari očekuju i jaki udari. Tokom prvog dijela dana u nedjelju, očekuje se nastavak aktivnosti južnog strujanja, te jačanja po intenzitetu.

U nedjelju, tokom jutarnjih časova duvaće slab do umjeren, na udare jak južnih smjerova vjetar, fenskog tipa, na Kozari na momente jak do žestok južni do jugozapadni. U nastavku dana, vjetar će okrenuti na sjeverni do sjeverozapadni, te postepeno slabiti po intenzitetu.

Biometeorološka prognoza u subotu povoljnija, tegobe mogu imati meteoropate u vidu nesanice, razdražljivosti i glavobolje, uslovoljene fenskim, toplim vjetrom. U nedjelju pogoršanje biometeorološke slike, te pored meteoropata, tegobe će imati i reumatski i srčani bolesnici.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković