1758 Objavljeno 26 novembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Već nekih 10-ak godina se borim sa psorijazom. To je hronična bolest koja vas stalno nervira i nema neku svoju svrhu osim te, jer još nisam upoznao pacijenta da je umro od psorijaze.

Do pojave pandemije na našim prostorima, liječio sam se na UKC-u Republike Srpske, na odjelu za kožne bolesti. Standardna terapija s ponekim izmjenama, jer psorijaza je takva, morate promijeniti stil života, što za jednog novinara nije nikako ohrabrujuća vijest.

Dolaskom pandemije sve je obustavljeno, pa i pružanje zdravstvene zaštite. Meni je tih dana rečeno, sačekaj, strpi se malo. Ja sam čekao, a psorijaza je bujala, malo je svrbilo, tačkice po tijelu su se množile, pa sam malo izbjegavao i ljude, što je na sreću bilo poželjno u danima pandemije. Ali više nisam mogao da čekam, ko ima psorijazu razumjeće zašto.

Potražio sam pomoć na drugoj strani. Privatna klinika, pregled 80KM plus terapija od nekih 130KM, sve ukupno 210KM. Ako nemaš para pretvori se u krastu.

Je li sve podređeno koroni? Ako mene pitate zdravstveni sistem jeste. Iste informacije dolaze i od naših sugrađana. Svaki dan nam u redakciju stižu poruke u kojima naši sugrađani svjedoče tome da ih vraćaju iz bolnice, da dođu kasnije, da idu privatno, jer je zdravstveni sistem preopterećen.

Dok privatne klinike zadovoljno trljaju ruke, doktori i dalje ne znaju šta da rade, a direktori bolnica ohrabruju da je sve u redu. Tako su nam juče saopštili iz Doma zdravlja Gradiška, da primarna zdravstvena zaštita radi, da svi timovi u Domu zdravlja funkcionišu.

“Nije tačna informacija da pacijente registrovane u navedenim privatnim ambulantama vraćamo. Svi pacijenti pod sumnjom da su zaraženi CORONA-19 virusom, a koji se jave u  respiratornu ambulantu JZU "Dom zdravlja" Gradiška su dijagnostički obrađeni i zdravstveno zbrinuti u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ostale pacijente liječe timovi u kojima su ta lica registrovana. Vakcina za sezonski grip je besplatna za kategorije lica koja  imaju med. indikaciju za besplatnu vakcinu. Ostala lica koja se žele vakcinisati, a nemaju med. indikaciju, mogu se vakcinisati uz plaćanje vakcine”, ovako stoji u odgovru Doma zdravlja Gradiška.

Možda je najlakše kriviti doktore, koji sigurno nemaju veze s ovakvim stanjem, jer oni, kao što je i navedeno u odgovoru, prate uputstva Inistituta za javno zdravstvo i rade u skladu sa kapacitetima. Sa druge strane, dijagnostika krizira, što je izuzetno opasno za pacijente koji imaju karcinom, ili potencijalno nose “klicu” karcinoma.

Svjetska zdravstvena organizacija je pokazala da nije institucija kojoj se može vjerovati, zbog velikog broja kontradiktornih inforamcija, sa druge strane kako vjerovati našim zvaničnicima kada kažu da je sve u redu, a na terenu vas dočeka druga slika.

Bilo kako bilo građani Srpske imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu ali u sadašnjim uslovima im se više isplati da je plate, jer je čitav sistem u kolapsu, a neizvjesnosti se ne nazire kraj. Ko nema novca neka mu je Bog na pomoći.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.

Auto Janković