1046 Objavljeno 20 septembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Dok vlast trenira strogoću preko svojih organa prijeteći da svi ugostitelji moraju da budu maksimalno disciplinovani, kako bi se preventivno djelovalo na širenje pandemije, najviši nosioci vlasti se maksimalno trude da što više mjera prekrše.

Hedonizam je jači od korone kada su u pitanju najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, pa se tako funkcioneri ne boje pandemije, feštajući bez ikakvih mjera, raskalašeno i u duhu tradicije, a čim napuste mjesto zabave inspekcija zakuca sa svojim pravilima. Da pravila i zakoni koje donose ne važe za funkcionere naše vlasti, to smo se davno uvjerili. Još od žurke Staše Košarca u mrskom mu Sarajevu, pa do okupljanja na Kozari, gdje se ministar zdarvlja i socijalne zaštite Alen Šeranić slikao sa "fanovima", da bi poslije nekoliko dana apelovao na građane da budu disciplinovani.

U državi nedodirljivh i onih koji su za sve krivi, ako ste bliski vladajućima možete da rušite radare, prodajete maske, osvajate tendere i feštate do mile volje ali ako slučajno niste bliski vladajućoj partiji i njenim funkcionerima, nemate pravo ni da radite. Pored toga što vam zabrane rad, nameti vam ostaju isti, jer, ko je vama kriv što ste se odlučili na takvu vrstu posla.

Elem, prije nekoliko dana održan je sastanak udruženja HoReCa RS sa predstavnicima Inspektorata Republike Srpske, gdje se na pomenutom sastanku apelovalo na ugostitelje da se maksimalno pridržavaju mjera koje su donijeli Republički štab za vanredne situacije i Institut za javno zdravstvo RS, čiji je direktor u zatvoru, a sve kako kažu u cilju zaštite građana.

Kako kažu, ogorčeni ugostitelji dobili su spisak pravila kako treba da se ponašaju u narednom periodu, a sve će budno pratiti inspekcija, koja će strogo kažnjavati one koji se ne budu pridržavali navedenog.

Predmeti inspekcijskog nadzora te prava i obaveze subjekata nadzora će biti:

- Radno osoblje je obavezno da nosi zaštitnu masku; u slučaju da se za vrijeme kontrole na licu mjesta zateknu radnici koji ne poštuju ovu mjeru, bide im napisan prekršaj i naplaćena kazna (ne poslodavcu) u iznosu od 100,00 KM; poslodavac de biti kažnjen u slučaju ako njegov radnik i dalje odbija nošenje maske;

- Vakcinisani radnici se takođe moraju pridržavati gore navedenih obaveza;

- Za jednim stolom ne smije biti više od 6 osoba, dok razmak između stolova ostaje u skladu sa dosadašnjim mjerama;

- Poslodavac je obavezan da obezbjedi maske za radnike i goste. Kutiju sa maskama je potrebno istaknuti na vidno mjesta (šank);

- Na ulazu ugostiteljskog objekta je potrebno obavezno istaknuti plakat. Broj dozvoljenih osoba u objektu je 6 x broj stolova koji su raspoređeni u skladu sa preporučenim mjerama;

- Dezinfekcijska sredstva za ruke, ne za površine, potrebno je da budu izložena na samom ulazu u objekat,

- Radno vrijeme je u periodu od 06:00 do 24:00 časa (za klubove do 02:00 časa, uz pridržavanje propisanih mjera).

U društvu kakvo je naše privređivanje u idealnim uslovima ne garantuje opstanak, međutim, u ovakvim situacijama, gdje su privrednici iz ugostiteljskog sektora prepušteni sami sebi, čitavo poslovanje se svodi na puki opstanak. Sve ovo znaju i nosioci vlasti ali ne preduzimaju ništa da bi pomogli ovom sektoru, niti da bi ublažili širenje pandemije.

Novi talas pandemije je već stigao, statistika kaže da smo prvi po smrtnosti od COVID-a u Evropi ali šta nekoga briga za nas, možda tim istima treba novi talas pandemije da opet krenu u nove nabavke po svojim pravilima, pravdajući sve hitnoćom i potrebom građana, a oni koji su do sada trpili istrpiće opet ili ih više neće biti.

Auto Janković