Krčma kod Ace
4989 Objavljeno 24 jul 2021 Autor: Bojan Trgić

Možda ovaj naslov gore asocira na neki naziv filma ili nešto slično tome ali svaki stanovnik grada na Savi je osjetio da u posljednjih mjesec dana policija ne prestaje s akcijama, pa ste često u poziciji da duvate ujutru u 09 časova na jednom mjestu, a već nakon nekoliko kilometara slijedi stacioniran radar koji vas hvata na 60 i nešto.

I dok pišem ovaj tekst u toku je akcija na alkohol, koja će trajati večeras do kasno u noć. Ako recimo idete s jednog kraja grada na drugi, postoji mogućnost da vas zaustave tri puta policajci i da izvrše određene provjere. 

Policijski službenici nisu stali ni kada su pljuskovi zalili Gradišku, pa su kisnuli do kasnih noćnih sati i zaustavljali jedno po jedno vozilo.

Mnogi će se složiti da su policijske akcije neophodne, jer ljudi uprkos svemu pijani voze, prave razne prekršaje i ugrožavaju ne samo sebe nego i druge. Ne negiram ovu činjenicu, pogotovo zbog toga što smo prije manje od mjesec dana imali slučaj saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, gdje je izgubljen još jedan mladi život.

Međutim, putujući Bosnom i Hercegovinom ali i Hrvatskom uvidio sam da nigdje nije prisutan ovoliki broj policijskih službenika na putevima kao u Gradišci. Od Mostara do Gradiške i nazad, tek ponegdje sretnete policijsku patrolu koja stoji parkirana usput ali ne zaustavlja vozila. Prema Sarajevu isto tako, s tim da su na opasnim mjestima parkirana policijska vozila kojima radi rotacija.

Sve ovo govorim iz samo jednog razloga, a to je da se represijom ne dolazi do promjena odnosno sprečavanja saobraćajnih nezgoda. Dokaz tome je upravo gore spomenuti slučaj saobraćajne nezgode.

Represija ne može biti odgovor na probleme u društvu. Odgovor treba biti temeljniji i krenuti od samog korijena problema, a to su dostupnost alkohola, niske cijene i opštedruštveni stav da je pijenje normalno i poželjno.

Primjer Islanda nam svima može pokazati kako postoji rješenje. Da ne govorimo o svijesti mladih koji sjedaju za volan uprkos tome što su prethodno konzumirali alkohol. 

Da ne griješim dušu bilo je i kampanja koje su ukazivale na katastrofalne posljedice kombinacije alkohola i vožnje automobila ali su reklame piva mnogo zanimljivije.

Jači odgovor društva kroz dugoročne kampanje i institucije poput škole, sportskih društava, domova kulture i ostalih institucija je za sada zakazao. Pa je najjači odgovor na konzumaciju alkohola policijska represija, a ako tome dodamo da je naše društvo siromašno, te da vozimo polovnjake starosti oko 15 i više godina u prosjeku, nije teško naći neki prekršaj i uručiti kaznu.

Sve ovo rezultira negativnim odnosom društva prema određenim institucijama, u ovom slučaju MUP-u Srpske, te izaziva gorak osjećaj kada vas policija u sedam dana sedam puta zaustavi, bez obzira na to da li ste kažnjeni ili ne. Po dosadašnjem iskustvu ovakve akcije neće spriječiti ništa, možda će samo prolongirati nečije pijenje. Potreban je temeljniji odgovor društva kroz druge institucije kako bi se riješili određeni problemi, ako je to cilj ovih akcija, ako je njihov cilj nešto drugo onda će u najvećem problemu biti sami policijski službenici.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković