8661 Objavljeno 29 april 2021 Autor: Bojan Trgić

Narodni poslanik i dekan Fakulteta poitičkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Ranka Perić-Romić se probudila iz zimskog sna i diskusijom ispričala sve, samo ne ono što bi trebala.

I dok njene kolege iz iste partije, poput Denisa Šulića, ukazuju na probleme u svojoj lokalnoj zajednici, Ranka Perić-Romić se izgleda zadovoljila funkcijom dekana fakulteta i narodnog poslanika, pa su joj problemi ljudi u drugom planu.

Iako je, pretpostavićemo, izabrana na mejsto poslanika da zastupa interese građana u jednoj od svojih rijetkih diskusija, gospođa Perić-Romić se drznula da progovori i naravno pohvali novi zakon o saobraćaju. Njoj je dobar ovaj zakon, jedino su joj problemi kružni tokovi ali ni to, kako je rekla, nije odgovornost ministarstva nego instruktora. Kakav je ona instruktor i rukovodilac pokazuju rezultati fakulteta na čijem je čelu, a koji iz godine u godinu upisuje sve manji broj brucoša.

Koliko je katastrofalna diskusija dekanese iz Gradiške, govori činjenica da ni jednom nije spomenula magistralni put u Čatrnji i Kruškiku, nije pitala gdje je nestao million KM potrošen na rekonstrukciji ovog puta, niti ko je bio nadzorni organ pa ćuti na to što je put propao nakon mjesec dana od rekonstrukcije.

Što bi i pitala kada se vozila službenim vozilom fakulteta, pa ne mora da brine o održavanju automobila, kao što mora većina građana Srpske. Očigledno je da se naša narodna poslanica nije provozala gradiškim selima da vidi kakvo je stanje recimo u Kozincima, koji su nekada imali asfalt, koji je sada presvučen šljunkom, da ne govorimo o Dolini, Lamincima i drugim selima. Ništa od ovoga dekanesa nije pitala, već je riječ iskoristila da pohvali Vladu RS, zakone koje donosi i slično.

Svoje nebulozno izlaganje Perić-Romić je završila pitanjem o BDP-u, upućenog prema grobaru finansija Republike Srpske ministrici Zori Vidović, koja joj je sa zadovoljstvom odgovorila da je pad BDP-a Republike Srpske manji od Federacije BiH i od zemalja u regionu, osim Srbije. Ova nebulozna informacija je em nebitna, em subjektivna jer da biste imali pad BDP-a morate nešto i proizvoditi, a u proizvodnji se Republika Srpska ne može porediti sa Federacijom BiH.

U najnekvalitetnijem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, narod je naučio da sluša svakakve gluposti. Dijelom je i sam kriv za to ali postoje stvari preko kojih se ne može preći i što svaki zdrav razum ne može da prijhvati, a protiv toga se svi trebaju boriti legitimnim sredstvima, inače će nam ovakvi dekani biti normalna pojava u društvu.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa