Auto Janković
527 Objavljeno 01 oktobar 2020 Autor: Micro Mreza

U koncertnoj sali Kulturnog centra u Gradišci 01. oktobra (četvrtak) sa početkom u 19.00 časova održaće se koncert violinistkinje Milane Smiljanić i pijaniste Dinka Blagojevića.

Ulaz je slobodan, ali zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen.

Besplatne ulaznice za koncert dostupne na biletarnici Kulturnog centra.

Program:

- J. S. Bah, Sonata za violinu i klavir Ge-dur BWV 1019
Allegro - Largo - Allegro - Adagio - Allegro
- V. A. Mocart: Violinska sonata Ef-dur K 377
Allegro - Andante - Tempo di Minuetto
- S. Frank: Violinska sonata A-dur
Allegretto moderato - Allegro - Recitativo-Fantasia: Moderato - Allegretto poco mosso

Dinko Blagojević

Dinko Blagojević je rođen 1975. godine u Gradišci. Nižu muzičku školu završava u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić, a srednju muzičku školu u Banjoj Luci te Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi istog profesora. 

Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan – Klod Penetijea i Aleksandra Serdara. Kao solista i član kamernih ansambala nastupio je na različitim muzičkim svečanostima u Zemunu, susretima muzičkih akademija u Novom Sadu te na koncertima studenata klavirskog odsjeka FMU u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Dobitnik je diploma na republičkom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1993. godine te na međunarodnim takmičenjima “Frederik Šopen” u Rimu 1994. godine i “Nikolaj Rubinštajn” u Parizu 1997. godine. Na takmičenju mladih pijanista u Nišu 1997. godine osvaja drugu nagradu kao solista kao i prvu nagradu u kategoriji klavirskog dua.
Održao je solističke koncerte u Beogradu: Dom kulture Sutdentski grad, Galerija kulturnog centra kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Solističke koncerte je održao i u Gradišci i Doboju a snimao je za Televiziju Srbije (studija Beograd i Novi Sad) i Radio – televiziju Republike Srpske.

Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjoj Luci, učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada. 2000. godine održava solistički koncert u koncertnoj dvorani Banskog Dvora.

U organizaciji Francuskog kulturnog centra učestvuje na koncertima muzike francuskih kompozitora u Banjoj Luci, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini. Učesnik je prvog Nikoljdanskog koncerta 2000. godine.

Intenzivno sarađuje sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo”. Sarađuje i sa ženskim gradskim horom “Lira” iz Gradiške. Dva puta je učestvovao na manifestaciji “Dučićeve večeri poezije” u Trebinju.

U Gradišci i Banjoj Luci održava resitale sa kanadaskom sopranom Silvi Dišeno. Nastupao je sa orkestrom “Pro Klasika” kao i sa orkestrom Akademije umjetnosti Banja Luka. U toku 2010. godine učestvuje u projektu didaktičkih koncerata širom RS i Bih (“Karneval životinja” Kamij Sen – Sansa) kao i na koncertantnoj večeri pod nazivom “Veče dueta” održanoj u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu. Jedan je od učesnika Akademije umjetnosti Banja Luka na koncertu održanom u julu 2010. godine u Ragonji (Italija).

Trenutno radi kao vanredni profesor na katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Milana Smiljanić

Milana Smiljanić je rođena 1989. godine U Sarajevu. Nižu muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjaluci, završila je u klasi prof. Dušana Šestića i osvojila niz prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima, te ostvarila mnoge solističke nastupe na raznimkoncertima i manifestacijama. Osvaja i treću nagradu na „Jugoslovenskom takmičenju muzičkih i baletskih škola“u Beogradu, kao i peto mjesto na „Međunarodnom takmičenju violinista Petak Toškov“, takođe u Beogradu.

Srednjoškolsko obrazovanje je završila u klasi prof. Jovanke Roćenović i osvojila više prvih i specijalnih nagrada.

Po završetku obrazovanja u srednjoj muzičkoj školi, 2006. godine učestvuje na državnom takmičenjuu Kaknju, te kao laureat odlazi u Grožnjan i pohađa majstorski kurs violine i kamerne muzike za gudače, koji vodi DŽefri Vorton (SAD).

Iste godine, upisuje muzičku akademiju u Banjaluci. Prve tri godine studija završava u klasi prof. Uroša Pešića. Četvrtu godinu i diplomski ispit završava sa 21 godinu, u klasi prof. Marije Jokanović.

Tokom studija učestvuje na raznim festivalima i muzičkim manifestacijama širom BiH, Srbije, Crne Gore, te na mnogobrojnim koncertima kao član orkestra, pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, Branke Radošević Mitrović, Tobi Persera (London), Karlos Garsia Ruiza (Meksiko), kao i solo izvođač i član različitih ansambala i kamernih sastava. U sastavu gudačkog trija, postaje član „Udruženja muzičkih umjetnika RS“ i održava koncerte širom Republike Srpske.2010. godine učestvuje u projektu didaktičkih koncerata širom RS kao koncertmajstor.

Od 2010. do 2016. godine, radi kao profesor violine na nižoj i srednjoj muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci. U istom periodu, nastavlja saradnju sa Orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci pod dirigentskom palicom branke Radošević Mitrović, kao i sa Ženskim kamernim horom „Banjalučanke“ pod rukovodstvom Mladena Matovića.
2019. godine završava master studije u Banjaluci, u klasi prof. Marije Jokanović.

Zajedno sa pijanistkinjom Sonjom Bobrek Savić, iste godine bilježi solističke koncerte u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru i Doboju.Učestvuje u projektu Orkestra mladih BiH, zajedno sa članovima No Borders Orchestra, pod dirigentskom palicom Premila Petrovića.

Od 2016. godine je zaposlena na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjaluci kao asistent profesoru Ivanu Otaševiću na katedri za gudačke instrumente.2020. godine stiče zvanje višeg asistenta.

Član je Banjalučke filharmonije, sa kojom nastupa širom BiHi u inostranstvu, kao solista i kao član orkestra, pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović, Đanluka Marćana, Mikice Jevtića, Vesne Šouc, Ane Zorane Brajović, Emira Mejremića, Ognjena Bomoštara i Dušana Uroševića.

Član je sastava Bandoneon Square i Palladio String Quartetsa kojima bilježi koncerte i učestvuje u raznim manifestacijama širom RS, BiH, kao i u inostranstvu.

Centari civilnih inicijativa