1569 Objavljeno 27 februar 2020 Autor: Bojan Trgić

U organizaciji Centra za kulturu i sport Srbac promovisana knjiga "U Susret svetinjama". Knjiga o pravoslavnim svetinjama iz pet zemalja autora novinara Portala ''Micro mreža'' Vidosava Đurđevića promovisana je sinoć pred brojnim Srpčanima, koji su se odužili autoru, jer je jedan njihov manastir našao mjesto u piščevoj knjizi.

Neumorni putopisac i novinar Vidosav Đurđević, obišao je preko 250 pravoslavnih svetinja. Kako ističe jerej Petko Vuković, ova knjiga služi pravoslavnom narodu kao amanet i podsjećanje da su svetinje na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori zaista pravoslavne, a ne albanske ili nečije treće.

"U novije vrijeme mi svjedočimo jednom pritisku na Srpsku pravoslavnu crkvu i svojatanje naših svetinja od strane Albanaca i Crnogoraca, što otežava položaj i život Srba i pravoslavlja u ovim zemljama. Autor je sačuvao sve one interesantne činjenice koje svjedoče o vremenu i životu manastira, o ljepoti molitve, miru koji u ovim mjestima vlada i miru za kojim svi tragamo."

Tragom molitve ljudi se vraćaju manastirima i samo ako ih posjetimo možemo zaista osjetiti njihovu vrijednost, kao što se to meni desilo kada sam prvi put posjetio manastir Osovicu.

"Svaki čovjek bilo gdje da ode, uvijek želi da se vrati svojoj kući jer je to njegovo utočište i tu pripada. Ja sam prilikom prvog odlaska u manastir Osovicu, u povratku osjetio da idem od kuće i tada sam znao gdje je moj dom."

Manastir je zaista dom i utočište za dušu i duševni mir, ističe autor knjige Vidosav Đurđević, koji tvrdi da se manastiri ne obilaze, nego njima iznova i iznova vraćamo.

"Nigdje nisam mogao osjetiti duševni mir kao u manastirima. Svaki ima svoju priču i svaka njegova priča je zanimljiva. Ja sam te priče pokušao da objedinim u ovoj knjizi i da se mrvicu zahvalim monaštvu u odnosu na ono što je monaštvo nama dalo."

Dalo je monaštvo nama mnogo i davaće, a da će još zahvalnosti biti ističu i izdavači. Već je u pripremi drugo izdanje knjige "U susret svetinjama", a neke od priča su su objavljene na portalu "Micro mreža".

Izdavači knjige su Udruženje građana ''Mikro mreža'' i ''Grafopapir'' iz Banjaluke, a radi se o seriji priča o 65 pravoslavnih svetinja na tlu Grčke, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Hrvatske. Knjiga je iz žanra putopisa i ilustrovana je fotografijama svih predstavljenih manastira.  Ovaj neumorni putopisac je godinama putovao i sakupljao bisere srpske kulture koji predstavljaju neku vrstu identiteta našeg naroda sabirajući ih u jednu knjigu.

Auto Janković