Auto Janković
629 Objavljeno 24 februar 2020 Autor: Micro Mreza

U organizaciji Udruženja Ukrajinaca ''Verhovena'' Gradiška , u subotu 22. februara u koncertnoj sali gradiškog Kulturnog centra održana je manifestacija ''Veče ukrajinske pjesme''.

Predsjednica Udruženja „Verhovena“ Danijela Leščen, istakala je da ova manifestacija predstavlja svojevrsni uvod u program obilježavanja velikog jubileja - 130 godina od od doseljavanja Ukrajinaca na prostor bivše Jugoslavije.

''Večeras ćemo našim sugrađanima i gostima predstaviti dio bogate tradicije i kulture našeg naroda, a prvenstveno pokazati da njegujemo zlatnu nit iste , a to je tradicionalna ukrajinska pjesma'', istakala je Leščen.

Pored domaćina, muškog vokalnog ansambla ''Verhovena'' koji je svojim nastupom otvorio manifestaciju, gradiškoj publici predstavile se vokalne i folklorne grupe ukrajinskih udruženja iz Sremske Mitrovice, Kule, Lipovljana, Zagreba, Banjaluke, Prnjavora i Prijedora.

Prema riječima predsjednice, Danijele Leščen, Udruženje ''Verhovena'' osnovano je prije devet godina sa ciljem očuvanja i njegovanja kulture i tradicije ukrajinskog naroda, a trenutno broji oko 150 članova na području grada Gradiška.

''Pored njegovanja tradicionalne pjesme i igre, nastojimo očuvati naš jezik, bavimo se izdavačkom djelatnosti, organizujem manifestacije i druženja sa udruženjima Ukrajinaca iz okruženja, te realizujemo različite druge aktivnosti'', navela je Leščen.

Između ostalih, gosti manifestacije u Gradišci bili su i članovi najmlađeg Udruženja Ukrajinaca ''Zlatni klas'' iz Prnjavora.

''Udruženje ''Klas'' osnovano je 2016. godine i broji 50 aktivnih članova. Djelujemo u muzičkoj i folklornoj sekciji, a osim toga bavimo se očuvanjem ukrajinskog jezika i izdavačkom djelatnošću. Izdali smo dvojezičnu knjigu ''Pjesmo sačuvati od zaborava'' koja može poslužiti kao svojevrsni riječnik'', istakao je Andrija Svatok, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH i član Udruženja ''Klas'' iz Prnjavora.

Svatok je naglasio da Udruženje ''Klas'' ima odličnu saradnju sa društvom ''Verhovena'' iz Gradiške, da se dopunjuju, razmjenjuju iskustva, podržavaju i naravno druže u okviru različitih kulturnih manifestacija.

Manifestaciji ''Veče ukrajinske pjesme'' prisustvovali su brojni Gradiščani, koji su više od sat i po vremena uživali u najljepšim ukrajinskim igrama i pjesmama.

Centari civilnih inicijativa