Auto Janković
865 Objavljeno 23 novembar 2019 Autor: David Milosavić

Promocija ''Gradiškog zbornika'' i zbornika ''Istina o Srbima'', kao i dodjela nagrada povodom istoimenog konkursa održana je sinoć u Kulturnom centru Gradiška.

Tom prilikom su se ljubitelji proze, poezije, ali i oni koje zanima kulturni i istorijski život građana na Savi okupili u maloj sali doma kulture. 

Na konkursu ''Istina o Srbima'' radovi su bili podijeljeni u dvije grupe – poeziju i prozu, a na promociji godišnjaka ''Gradiški zbornik'' bilo je pomena o tome da su u Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPiKD) ''Prosvjeta'' pristigla djela od oko sto autora.

Predsjednica SPiKD ''Prosvjeta'' Radana Stanišljević okupljenima je govorila o tome kako nije istina da se srpski narod tako lako odriče svoje tradicije i običaja i da to ovaj konkurs dokazuje, te da žiri nije imao lak posao.

''Ove godine radovi su bili izuzetno kvalitetni, ali pri izboru nagrađenih radova gleda se i poruka koju pjesma ili prozno djelo nose i koja nakon čitanja nastavlja da živi'', kazala je Stanišljević za ''Micro mrežu'' i zaključila ''Suditi umjetnosti je unaprijed grijeh''.

Dobitnik prve nagrade za poeziju, autor nagrađene pjesme ''Mačkov kamen'' Milan N. Kuzmić rekao je da ovaj konkurs izdvaja oštra književna kritika i istakao da je poruka ''Istine o Srbima'' da se i kroz poeziju mogu braniti srpska istorija i tradicija.

Prvu nagradu za prozu dobio je Vasilije Karan, autor djela ''Panj''. On je kazao da je dobro to što Gradiška ne samo da njeguje umjetnost i ljepotu pera, već i čuva od zaborava sve što se događalo na ovim prostorima, te da se oduvijek rado odaziva ovom konkursu.

''Napisao sam 40 obimnih knjiga o Kozari i dobitnik sam mnogih priznanja. Sa svojih 8 godina gledao sam rane Kozare i moji romani odišu onim vremenom koje je bilo preteško'', izjavio je za ''Micro mrežu'' Vasilije Karan i zaključio, ''Ja sam pisac Kozare i ne mogu drugačije da pišem već da se držim istorije ovog podneblja''.

Prisutnima se, ispred gradske administracije, obratila zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić, koja je svoje kratko izlaganje posvetila značaju izdavanja Zbornika.

''Gradiška je jedini grad u Republici Srpskoj koji izdaje svoj zbornik i to radi već dvije decenije, što je dokaz da pisani tragovi najbolje svjedoče o nekom vremenu'', rekla je Ilić i dodala da će Gradska uprava nastaviti sa podržavanjem objavljivanja ove publikacije.

O plasmanu radova prijavljenih na ovaj konkurs odlučivao je tročlani žiri koji su činili mr Milenko Gagić, profesorica Danica Glamočanin i profesorica Radana Stanišljević. Konkurs ''Istina o Srbima'' kao i izdavanje ''Gradiškog zbornika'' realizovalo je SPiKD ''Prosvjeta'' iz Gradiške zajedno sa Skupšitinom grada, a ove godine promovisano je 21. izdanje.

Centari civilnih inicijativa