615 Objavljeno 24 oktobar 2019 Autor: Micro Mreza

U JU “Centru za kulturu i obrazovanje” Laktaši u utorak, 29. oktobra sa početkom u 19 časova biće prikazana monodrama “Hasanaginica“ rađenu u produkciji Poetskog teatra BiT.

Režiju, adaptaciju teksta, kostim  i glumu potpisuje Marija Đajić, scenski govor Radovan Knežević i Dijana Marojević Diklić a scenski pokret Slaviša Sredanović.

Ulaz je slobodan.

O glumici

Marija Đajić je rođena 19.11.1988. godine u Trebinju.  Osnovne studije glume završila je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a master studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno pohađa magistarske studije iz režije na Teatralnom institutu Borisa Šukina  pri Pozorištu Jevgenija Vahtangova  u Moskvi.

O predstavi

To je monodrama koja se bazira na adaptaciji epske pjesme i  tri istoimene drame “Hasanaginica” koje su napisali Milan Ogrizović, Aleksa Šantić i Ljubomir Simović. Spajajući u jednu cjelinu različite vizije o tome ko je zapravo bila Hasanaginica,  vidimo da  Ogrizović  najviše govori o ljubavi, Simović  je koncentrisan na gubitak djeteta, dok Šantić  po važnosti spaja oboje. Ono gdje se svi podudraju manje više, jeste Hasanaginičin epsko-lirski lik koji nam na simboličan način kazuje šta je, ko je i kakava je obespravljena  žena kroz vijekove.

/Srpskainfo/

Auto Janković