964 Objavljeno 22 jul 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Predposlednjeg dana 11. Janjskog sabora bilo je takmičenje u ručnom košenje trave. Na ovoj tradicionalnoj priredbi se okupi veliki broj posjetilaca, a i kosaca je bilo dovoljno da se zametne neizvjesna borba ko će ponijeti epitet ovogodišnjeg kosibaše. Kosa se smatra kao jedna od najvažnijih poljoprivrednih alatki jer je omogućavala da se njenom upotrebom preživi u brdskim krajevima zato što se njom moglo ukositi sijeno potrebno da se stoka prehrani preko zime na jaslama u štali. Ručno košenje nekada je bilo jedini način obaranja trave u Šipovu, a kod pojedinih domaćina u ovom brdskom kraju i danas se zadržalo kao vid obezbjeđivanja sijena za zimsku ishranu stoke. U takmičenju u koševini ocjenjuju se, brzina, širina otkosa, ali i oštrina kose, odnosno način na koji se trava odsijeca.

U konkurenciji seniora, gost iz Čačka Vuk Vučković pobjednik je takmičenja u koševini na 11. Janjskom višeboju u Strojicama, u Šipovu. Ovaj kršni kosac je iza svojih peta ostavio lijepo složene otkose I prvi stigao da svoju parcel “obrije” kako se to kaže u narodu. I kosci Šipova, okolnih opština i takmičara iz Srbije, su upotrijebili svu vještinu u ovom vrelom dana da pokažu da su spremni došli na tradicionalni 11.Janjnjski višeboj. U ovom kao i mnogim drugim planinskim mjestima nekada kada se jedino kosilo ručnom kosom po mogućnosti kovanicom “varcarkom”, a biti kosibaša je velika čast pa

Zviđžale oštre kose kovanice e u pravilne otkose slagala se mirisna tava a na kraju  se saznade i pobjednik koji je pehar primio iz ruku. Miodraga Linte, predsjednika Saveza Srba iz regiona- Proteklih gocina titule kosibaše su osvajali, Crnogorci ,Srbijanci ali i  domaći kosci koji kose ljutim varcarkama kosama koje se kuju u Mrkonjič gradu. I na najvećoj kosidbi u Srbiji  na Rajcu gdje se okupi stotine kosaca su kosci iz ovih krajeva pobjeđivali i  svrstavali se u najbolje na širem prostoru.

Janjski višeboj je tradicionalna sportsko-zabavna i etno-turistička manfestacija koja se po 11. put održava u Šipovu. Poznata je po tome što okuplja veliki broj mještana, ali I Šipovljana rasutih širom svijeta, posebno onih koji žive u Srbiji. Počela je u četvrtak Janjskim prelom, a danas su, osim koševine, na programu bile takmičarske discipline bacanje kamena s ramena i skok u dalj.Ovi dani su veliki praznik cijelog Janja tu se

dolazi da vi bio viđen i da bi se pokazao, da voliš ovaj kraj.Iz ravne Vojvodine dolazi veliki broj onih koji imaju ovdje korijene. Od ranog turta prvog od tri dana Sabora pristižu gosti da se takmiče, druže, zapjevaju onu staru pjesm,u što na rodni zavičaj posjeća ali i da svojim potomcima koje ovdje kao na svetilište dovode pokažu rodni kraj svoji očeva i djedova. Zato je to šarenoliki skup sa svim generacijana janjana ma gdje oni živjeli o Saboru se u rodni kraj hita. Posebna atrakcija za one koji prvi put dolaze su prekrasne i jedinstvene narodne nošnje koje se još uvijek ovdje izrađuju, čuvaju u ormanu, da bi se za Sabor obukle. A imaju se čime i ponosit jer pored nošnji tu je nadaleko poznati “janjski bijeli smok”, to jeste sir i kajmak koji je sigurno jedan od najboljih i najcjenjenijih na širem prostoru. A tek o ukusu jagnjatine sa janjske visoravni nije moguće ni pomisliti a da voda na usta ne pođe, kako mi rekoše janjani koji su došli iz Sremske Mitrovice , dok su okretali debelo jagnje na ražnju.Dan je bio vreo. Znoj sa lica kapala ali duša uživala svim koji dođoše da se u rodnom kraju uz bogate trpeze duže i da čekaju naredni 12. Sabora da se opet u zdravlju, sreći i veselju okupe. U nedjelju, se nastavlja Janjski višeboj izborom najljepše janjske nošnje, takmičenjem u šahu, razvijanjem janjske pite, spravljanjem čuvenog sira gužvaša, natpjevavanjem janjskih pjesama, a završiće proglašenjem pobjednika i koncertom zvijezde narodne muzike Jovana Perišića.

Auto Janković