Auto Janković
1287 Objavljeno 19 februar 2019 Autor: Micro Mreza

Violinistkinja Nikolina Kalajdžić, studentica četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, održala je sinoć solistički koncert u koncertnoj sali Kulturnog centra u Gradišci.

Gradiškoj publici predstavila se kompozicijama: Pabla Saraseta, Ludviga Betovena, Johanesa Bramsa i mladog kompozitora Hajrudina Muhića.

Svoj prvi solistički koncert u Gradišci, Kalajdžićeva je održala prije četiri godina, na kraju srednjoškolskog muzičkog obrazovanja.

-Uvijek mi je posebno zadovoljstvo nastupati pred svojom publikom u svom gradu, da pokažem svojim sugrađanima ,šta sam naučila u protekle četiri godine i koliko sam napredaovala od prošlog solističkog koncerta,istakla je Nikolina Kalajdžić.

Nikolina kaže da po završetku školovanja želi da nastavi da se bavi muzikom, da nastupa što više: solo ,sa orkestrima i kamernim ansamblima, ali i da se bavi prosvjetnim radom, kako bi svoje znanje i ljubav prema violini i muzici ,prenijela i na nove generacije.

Nikolinin solistički koncert pred domaćom publikom bio je drugačiji i zbog posebnosti violine na kojoj je premijerno sinoć svirala.

Riječ je o violini koju joj je na samom početku koncerta uručila Svjetlana Paunesku, a koja je pripadala njenom ocu, velikom umjetniku i violinisti Pavlu Paunesku.

-Izueztno mi je zadovoljstvo i čast što ću večeras premijerno svirati na violini ,koja je prethodno pripadala našem uvaženom violinisti- virtuozu profesoru Pavlu Paunesku. Drago mi je što će ova violina nastaviti da živi u mojim rukama i što na taj način ostaje i dalje u našem gradu, istakla je Kalajdžićeva.

Svjetlana Paunesku istakla je da je riječ je o violini „Paulo Mađini“, koja je stara preko dvjesto godina, a koja je pripadala njenom ocu, čuvenom violinsti Pavlu Paunesko.

-Moj otac je ima želju da nakon njegove smrti, violinu predam drugom violinisti. Smatrao je da će violina samo tako nastaviti da i dalje živi, u suprotnom biće samo komad drveta. Dugo sam tražila osobu koja će naslijediti ovu violinu. Nakon petnaest godina upoznala sam našu mladu violinistkinju Nikolinu Kalajdžić i odlučila da je predam upravo njoj, jer smatram da je ona izuzetno talentovana mlada umjetnica. Pored toga, smatram da se između Nikoline i ovog instrumenta , na prvi pogled rodila ljubav koja će još dugo trajati , navela je Paunesku.

Paunesku je izrazila veliko zadovoljstvo što je nakon petnaest godina, ponovo u prilici da čuje zvuke violine svoga oca, ali ovaj put u rukama mlade violinistkinje Nikoline Kalajdžić.

Nikolina Kalajdžić violinu je počela da uči sa sedam godina u OMŠ „Branko Smiljanić“ u Gradišci, gdje je stekla osnovno muzičko obrazovanje. Srednju muzičku školu završila ke u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, a trenutno je na završnoj godini osnovnih studija Akademije umjetnosti u Banja Luci. Tokom svog muzičkog obrazovanja ostvarila je zapažene nastupe u zemlji i regionu,te osvajala mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Godine 2015. Nikolina Kalajdžić postala je član Banjalučke filharmonije u grupi prvih violina.

Centari civilnih inicijativa