2680 Objavljeno 11 novembar 2018 Autor: Bojan Trgić

Koliko znate primjera navesti da možemo reći da je dr Nele Karajlić predvidio određeni događaj? Nažalost.

Dodajemo još jedan, ali ovoga puta nije Top lista nadrealista.

U ništa manje kvalitetnoj seriji sa mnoštvom vizionarskih detalja (jer je snimana u toku rata) u prvoj epizodi voditelj Tihomir ovako najavljuje dešavanja u kafani „Složna braća“:

Nakon  dugog, krvavog i iscrpljujućeg rata na prostorima bivše Jugoslavije, koji smo mogli gledati posredstvom naših kamera uživo, a naročito na teritoriji nekada njene centralne republike došlo je do pravedne i konačne podjele zemlje između tri etničke zajednice koje su u prošlosti živjele mučno, nepravedno, paćenički - pod istim krovom.

Ogromna i blagorodna zemlja nekadašnje SR BiH dogovorom sve tri zaraćene strane definitivno je podijeljena na tri dijela.

Faktički, to je jedna država, ustvari dvije, a praktično tri.

Srbima je tako pripalo 48,386% teritorije, Muslimansko-Hrvatskoj Federaciji 50, 638%.

Svaki iole dobar matematičar primjetiće da je ostalo 0,0675% teritorije koja nije podijeljena oko koje tri zaraćene strane nisu našle zajednički jezik – nisu našle kompromis.

 

Ova priča koju je dr Nele Karajlić napisao 1995. godine i danas ima nastavak.

Seriju "Složna braća" mnogi na prostorima BiH nisu gledali, a i kako će kad su indijsko-tursko-korejske izgleda zanimljivije. Nažalost.

Ipak, ako se prisjetimo scena poput onih kada Miljenko govori Manjini da se pokvarila bombina u autu, aludirajući na onog čovjeka koji se uvijek nađe tu da pametuje o stvari o kojoj nema pojma. Upečaljive su scene nabrajanja Hercegovaca - "Bili ja, Vaha, Šećo, Oblo, Kocko, Ćoško i...", uvijek se zaboravi taj jedan. Ništa manje zanimljive ali i upečatljive nisu scene kada Čorba priča vic Muteu, ali i kada Mute kaže Fiki na njegovo pitanje "Znaš onog što pravi pice", kada Mute odgovara "Znam znam, to je onaj majstor za pice", a nema pojma ko je.

Vrhunac humora je možda Čorbino objašjavanje nesrećnom novianru kako može izaći iz minskog polja. I tako redom čarobne riječi deset u pola s lukom.

U svakom slučaju ukoliko ste gledali ovu seriju, ne možete a da se ne pronađete u abr jednoj rečenici. Ako niste gledali, skoknite do jutjuba, tu su vam sve epizode.

Auto Janković