6050 Objavljeno 19 oktobar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

U trouglu između Prijepolja, Bijelog polja i Sjenice tik uz željeznički prugu Beograd-Bar u pristaranku iznad kojeg je stjenoviti zid ušuškan u tišinu smjestio se mali manastir Kumanica. Prvo što ćete čutu kada ga posjetite je da u manastir Kumanicu dolaze i traže iscjelenje, sem pravoslavnih vjeroispovednika i muslimani. Čuven je po mnogim isceliteljskim čudima koja su se u njemu dogodila. Manastir Kumanica mnogi nazivaju srpskim  Ostrogom, a česte su polemike oko toga da li on pripada Srbiji ili Crnoj Gori, s obzirom da se nalazi na samoj granici ove dvije zemlje.

Međutim, iako oko ovog svetog mjesta ne jenjava godinama, manastir Kumanica je nadaleko čuven po  iscjeliteljskim čudima  koja su se dogodila u njemu, ali i po tome što se u njemu mole i narodi koji nisu pravoslavne vjere.

Ipak, valjalo bi prije tih čuda;, napisati nešto malo o njegovoj istoriji, koja je takođe intrigantna, jer se zasniva na pretpostavkama. Tako prema jednoj legendi, srpski velmoža, koji je bježao od Turaka, svoju imovinu, koja je bila bogata, ostavio je svojim kumovina koji su kasnije sagradili manastir Kumanicu.Poznato je da je čuveni srpski arhitekta, Aleksandar Deroko 1926. godine napravio prvi nacrt crkve koju je zatekao u ruševinama, a  nakon nekoliko godina ga je dopunio Đorđe Bošković, prema kome je crkva nastala između 16. i 17. vijeka. Najintrigantnije priče vezane za ovaj manastir su, naravno,o isceliteljskoj moći, o kojima pričaju posjetioci koji češće dolaze u ovu svetinju.

Kumanica je veoma mali manastir, ali se u njemu osjeti potpuni mir. Mir koji ne može da se opiše riječima. Nekoliko puta sam ga posjetio, i osećaj je uvek isti – Uvijek je u manastiru mnogo vijernika koji dolaze sa svih strana i dovode bolesne i nemoćne jer vjeruju da im molitva na ovom mjestu može pomoći.

Postoji nekoliko priča, a počele su kada je jedna djevojka, koja je bila nepokretna, prenoćila u manastiru. Sutradan je usledilo čudo - ona je prohodala!

 “Riječ je o mladoj devojci, muslimanske vjeroispovesti iz  Bijelog Polja . Bila je paralizovana i nju je rodbina donijela na nosilima. Prvo je prenoćila na zidnim ruševinama hrama, aujutru kada se probudila, tri sveštenika su joj pročitala molitvu i namazala je osveštanim uljem. Nakon toga, ona se pridigla na noge - priča nam Tanja, i potvrđuje da se osim Pomozi Bože., u ovom manastiru često čuje i "Inšalah".

Osim ove priče, postoji i jedna o pastiru Radetu Ljuiću iz Grančareva, koji se razboleo sa šest godina, kada je čuvao ovce.

Bolest je bila toliko ozbiljna da su lekari jedino rešenje vidjeli u amputiranju noge. Međutim, njegova majka je preko komšija čula za čudotvoran manastir i odlučila da ga odvede tamo, gde je proveo nekoliko dana, a zatim potpuno ozdravio. Sledeći put kada je otišao kod lekara na kontrolu, lekari nisu mogli da veruju da je on potpuno zdrav. Međutim, ovde nije kraj pričama o čudotvornim djelima ovog manastira. Mnogi parovi, koji imaju problem sa plodnošću, kada prođe post, dolaze u Kumanicu, gde im se čitaju molitve. Ono što je interesantno, svaki par nakon iščitanih molitvi je posle skoro devet mjeseci dobio bebu.

Kako nam je ispričala monahinja, priča o izvesnom Milanu Šebeku je nesvakidašnja. On je već uveliko zagazio u devetu deceniju života, i pored toga što mu je kuća od manastira udaljena tri sata, a do nje se  dolazi kroz strme litice i kozje staze,on nije želio da propusti, a da nedeljom ili kada je neki praznik ne dođe do Kumanice i zahvali se Bogu.

 Prema njenoj priči, kada je bio tek na početku dvadesetih godina, potpuno je oslepeo i imao neizdržive bolove. Nijedan lekar nije mogao da mu pomogne, a zbog jačine bolova, u jednom momentu je poželeo da izvrši samoubistvo. Uposlednjem momentu ga je sprečio komšija koji ga je odveo u manastir .

Kažu da mu je sveštenik iščitao molitvu, stavio mu knjigu u ruke i zatražio da nešto pročita. Na njegovu konstataciju da ne vidi, on mu je samo odgovorio:”;Videćeš, Milane“.I tako i bi. Milan je progledao.

Čudima nikad kraja, ali mi ovde stajemo. Ono što smo zaboravili da vam napomenemo, to je da je manastir Kumanica trebalo da bude srušen u vrijeme kada se gradila pruga Beograd-Bar.Zbog legendarnih priča o njemu i pobuni vjernika, kako pravoslavnih tako i muslimanskih, nisu ga dirali, pa tako danas pruga prolazi pored njega.I dobro je da je tako jer bi nanijeta velika šteta da je ovaj manastir zboj jednog infrastrukturnog objekta uništen.Kumanica je jedno od onih mjesta gdje prilom boravka u njemu osjetiš onaj mir, pa su mongi morasi krpz sve vrijeme ga birali za svoje molitve a tako je i danas kada je ženski manastir.

Auto Janković