1153 Objavljeno 12 oktobar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

Poštovani ljubitelji kulture čast i zadovoljstvo mi je da vam ekskluzivno ponudim prekrasan govor naše pjesnikinje Violete Božović na dodjeli nagrade Svjetskog šampionata poezije 2018  u rumunskom gradu Sinaju. Neskriveno se raduejm što vam se kao i meni pružila prilika da pročitam ovaj prekrasni tekst kojim se zahvalila na nagradi koju je dobila i koja je potvrda njenog dugogodišnjeg stvaranja stihova koji plijene svojom ljepotom.

“U čast velikog blagoslova stvaranja. Pjesnik ide ispred svog vremena i on je vjekovima potvrđeni prorok i vizionar koji gde god da korača, u svojoj olovci nosi duhovnost svog naroda. Osnovna funkcija pjesnika je nepristajanje na zlo.. Imenovanjem zla misijom datom od Boga, pesnik na uzvišen način postaje ambasador mira i ljubavi u svijetu. Mišljenja sam da tvorac kad je stvarao čoveka po svom liku imao je u vidu, da treba stvoriti pjesnika i sam elecima mu udahnuo dušu koja pati voli i stvara”.

Jedino pjesnik i pisac su stvaraoci novog svijeta u već postojećem po ugledu na svog nebeskog oca. Uopšte, umjetnik je najsličniji tvorcu .

Pjesnik cijeli život stvara ne bi li dokučio tajne postanja svijeta.. Najveća privilegija i najvećanagrada koju jedan ćovjek može dobiti je da bude stvaralac. Ne poznajem ni jednog istinskog pjesnika koji nije prorok svog vremena.Nostardamus je bio pjesnik koji je prorokovao stihovima. Čitavi odlomci iz  Bilije i drugih svetih knjiga su pisani u stihu.

Draga duhovna elito . Završila bih govor sa konstatacijom do koje sam došla upornim radom u poeziji koja mi je dala mnoge odgovore.Uporno me vodi misao da kad se posvađaju glava i srce nastaje Ljubav. Kad se posvađaju srce glava i ljubav nastaje poezija. A po mom skromnom mišljenju umjetnost nastaje onda kad vječnost ugrabimo olovkom i spustimo je na papir

Velika čast i zadovoljstvo mi je što sam ovogodišnji pobednik svetskog šampionata u poeziji.Zato sa pijatetom i poštovanjem se zahvaljujem uglednom žiriju na dodjeli nagrade.Sretni i blagosloveni bili  svi koji ste mi donijeli ovu bezmjernu  čast i ogromnu radost“, kazala je u  svojoj  pobjedničkoj  besjedi  naša pjesnikinja Violeta Božović na koju smo ponosni.

Auto Janković