780 Objavljeno 14 septembar 2018 Autor: Micro Mreza

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ u Gradišci je počeo tradicionalni Međunarodni festival folklora. Festival se održava 16. godinu zaredom. Za razliku od prethodnih, ovogodišnji festival je organizovan na otvorenom, na ljetnoj pozornici Kulturnog centra.

„Prvo veče je rezervisano za etno i tradicionalne pjesme. Imamo sedam grupa iz RS, Hrvatske i Srbije. Svako se predstavlja sa tri do četiri bloka pjesama. Pored pjevanja biće i svirke na tradicionalnim instrumentima“, rekao je Mirko Borjanović, predsjednik KUD-a „Kolovit“ Gradiška.

Gosti iz drugih gradova i država istakli su da im je veliko zadovoljstvo jer nastupaju u Gradišci.

16. Festival folklora, kao i svake godine, podržala je Opština Gradiška.

„Opština podržava rad „Kolovita“, kao i svih ostalih kulturno-umjetničkih društava sa područja Gradiške jer su oni ambasadori naše tradicije i običaja“, rekla je Dragana Ilić, načelnik Službe načelnika opštine Gradiška.

Festival folklora dio je manifestacije „Gradiška jesen“.

Drugog  festivalskog dana na ljetnoj pozornici Kulturnog centra od 20 h biće održano „Veče tradicionalne igre“. Trećeg dana, u nedjelju, kod starog hrasta u Novoj Topoli biće upriličena manifestacija „Pod orasom kolo vode vile“, koja će početi od 19 h. Tom prilikom planiran je revijalni prikaz narodne nošnje, kao i predstavljanje knjige „Narodne nošnje u Lijevču polju“, autora Daria Drinića.

/Info+/

Auto Janković