275 Objavljeno 20 oktobar 2021 Autor: Micro Mreza

Dugim aplauzom nagrađeni su glumci predstave ''Jugoslavija, moja otadžbina'' koja je u ponedjeljak izvedena u Kulturnom centru Gradiška.

Ovaj pozorišni komad, u režiji Marka Misirače, nastao je saradnjom Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra, ''Teatro Kapodistria'', te njemačke fondacije ''Fridrih Ebert'', a na ovogodišnjem 40. Pozorišnim igrama u Jajcu osvojio je četiri nagrade. Proglašen za najbolju predstavu festivala, a Marku Misirači pripala je nagrada za najbolju režiju, a dvije glumačke nagrade dodijeljene su Miljki Brđanin i Borisu Šaviji.

Reditelj Marko Misirača rekao je da predstava živi uspješan festivalski život dodajući da je na festivalu ''Novi tvrđava ambijentalni teatar'' u Srbiji predstava osvojila nagrade, najbolja predstava i najbolja uloga. Misirača je istakao da je i u Sloveniji predstava osvojila Tatadruj nagradu za najbolju predstavu primorske regije u koju ulaze Trst, Nova Gorica i Kopar.

''Gdje god smo je izveli, predstava je bila prihvaćena. Publika je emocionalno reagovala jer je to slojevita priča i duhovita i potresna'', rekao je Misirača.

U predstavi glumi Mirela Predojević koja je umjetnički direktor Pozorišta Prijedor. Predojevićeva je istakla da osim glumaca iz Prijedora i Kopra nastupaju i glumci iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ona je naglasila da je ova predstava zaista velika stvar za Pozorište Prijedor koje je izašlo iz svojih okvira i širu publiku u regionu upoznalo sa svojim radom.

Predstava ''Jugoslavija, moja otadžbina'' nastala na osnovu istoimenog romana autora Gorana Vojnovića. Predstava prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenom za ratne zločine.

Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra, Blaž Popovski.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković