217 Objavljeno 26 septembar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Training Day

Dužina trajanja: 122 minuta

Godina/država: 2001/SAD

Žanr: Krimi, drama

Režija: Antonine Fuqua

Scenarij: David Ayer

Glumci: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scot Glenn, Eva Mendes, Dr. Dre, Snoop Dogg

IMDb: 7,7

Mladi policajac Jake (Ethan Hawke) želi da postane detektiv u narkoticima. Kada mu se napokon ukaže prilika za mentora dobija iskusnog detektiva Alonza (Denzel Washington) koji je ispekao zanat na ulicama Los Anđelesa. Svestan kakvog mentora ima ispred sebe i koliko može od njega da nauči, Jake želi da se pokaže u najboljem svetlu i pokaže šta je sve naučio na akademiji. Uskoro će shvatiti da priručnik sa akademije može baciti u kantu za đubre, jer Alonzo igra po vlastitim pravilima i zakon provodi i tumači onako kako njemu odgovara u datom trenutku. Mladi policajac će se suočiti sa moralnim dilemama šta da uradi  a šta ne, koje granice je spreman da pređe da bi ostao u igri i dobio toliko dugo iščekivano zvanje detektiva narkotika.

Iako na prvi pogled ovo deluje kao jedan od već viđenih filmova dobar-loš policajac, gde će vam se kroz film provlačiti samo moralne odluke ili samo akcija koja je sastavni deo ovakvih filmova, grdno ste pogrešili. Ovo je jedan od onih filmova na koje se vraćamo opet i opet i svaki put uživamo kao prvi put da ih gledamo.

Lik Jaka tumači Ethan Hawk, koji je čak bio nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji sporedni glumac. Jake je mladi policajac željan dokazivanja, napredovanja a pre svega muž i otac koji želi svojoj porodici da obezbedi što bolji život. Na svom putu do cilja će se susreti sa mnogim preprekama koje će mu postaviti njegov mentor. Iako u pojedinim situacijama Jake zna da krši zakon i da to ne bi smeo da radi, on će ipak pod nekim vidom ucene i da bi ispao „cool“ i „opušten“ pristati na to. U tim momentima moralne dileme nam se čini kao osoba koja je laka za manipulaciju i spremna da učini sve za „položaj“. Ali kako dan bude odmicao a zadaci postajali sve kompleksniji i teži njegov lik i moral rastu iz scene u scenu. Tako da u njegovom, ali i u Alonzovom liku, ne važe one naše izreke poput „Po jutru se dan poznaje“ a pogotova ona „Jutro je pametnije od večeri“ jer pojedini protagonisti bolje rasuđuju stvari upravo u kasne sate. Ethan je sjajno odglumio, ali ipak je teško bilo za očekivati da može baciti senu na fantastičnog Denzela.

A šta reći za Denzelov lik ili glumu? Alonzo je pravi bad-boy-cop koji stvari radi na svoj način mimo svih zakona kako  policije tako i ulice. Čovek koji uzima zaplenjen keš ili drogu da oslobodi ionako pretrpane police u sobi sa dokazima, udara reket mafijašima, spava sa njihovim ženama i nema poštovanja prema nikome. Ako vam to nije dovoljno da sklopite sliku u glavi o kakvoj se osobi radi, daću vam još par detalja. Njegova odeća je atipična „pandurska“ - raskopčana, duga kožna jakna ispod koje „sevaju“ dve kajle sa krstom, a po potrebi i značka. Ispod miški se nalaze dva Smith and Wesson 4506 pištolja, koji čekaju da ispale već spreman metak u cevi, na sve što njihovog gazdu pogleda popreko. I za kraj, automobil. Alonzo ne vozi tamo neki službeni Ford, već Chevy Monte Carlo iz 1979 godine. Dok se „vozimo“ u Monte Carlu u pozadini ide i pesma u tom stilu Dr. Dre, Snoop Dogg – Still D.R.E. uz sjajne kadrove kako iz unutrašnjosti tako i sa vanjske strane auta. Osoba koju kada vidite znate da trebate pognuti glavu i preći na drugu stranu ceste. To vam je u najkraćim crtama Alonzov lik.

Jedan pravi bad-cop koji će iskoristiti svoj položaj i moć da se dokopa onoga šta mu je potrebno, pritom gazeći sve na tom putu od neprijatelja do „prijatelja“ i ne prezajući i ne birajući načina da dođe do cilja. A šta reći za Denzelovu glumu? Mislim da tu nema preteranog smisla trošiti reči. Svako ko je pogledao barem dva njegova filma zna  o kakvoj je veličini reč i da će sa velikim iščekivanjem pogledati film u kojem on glumi. Iako u mnogim filmovima glumi pozitivca, u ovoj ulozi antiherija se super snašao. Njegova transformacija je sjajna i odaje utisak pravog policajca-mafijaša. Njegov zarazni osmeh kada postavi pitanje a već sledećeg trenutka smrtno ozbiljan, sa pretećim izrazom lica kada dobije odgovor koji nije želeo da čuje, tera vas da dobro razmislite i ovaj put date „tačan“.  Čovek sa takvom moći uverenja u svom govoru, da kada bi vam rekao  da skočite sa desetog sprata i da će te preživeti ne bi razmišljali ni sekunde da to uradite. U sceni gde je okružen „neprijateljem“ spuštenog garda i bez snage da se brani, ukoliko bi zatvorili oči i samo slušali njegove reči, ima li bi utisak da slušate jednog samopouzdanog, moćnog čoveka koji dok preti i naređuje, drži sve konce u svojim rukama, a  iza njega stoji 10 000 Pretorijanaca. Ali kada ga posmatrate i pogledate u oči videćete stvarno stanje, uplašenu životinju koja se bori za život. Oči pune suza i pogled koji preleće preko mase i moli za pomoć tamo gde zna da je neće dobiti. Baš poput životinje sterane u zamku, ali ne zveri, već običnog malog glodara koji će se praviti mrtav da se spase od zmije, tako i on koristi podle trikove da se spase. Stvarno je bilo uživanje gledati ovu scenu. Samo bih još dodao da je Denzel za ovu ulogu osvojio Oskara za Najbolju mušku glavnu ulogu.

U filmu se još pojavlju i Dr. Dree i Snoop Dogg u sporednim ulogama.

Tako da ovo nije običan bad-good-cop film, već je mnogo više od toga i vredi svake sekunde gledanja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa