396 Objavljeno 22 jun 2021 Autor: Micro Mreza

U prostorijama Društvenog doma Vrbaška prikazan je dokumentarno-istorijski film ''Golgota kozaračkog djeteta''.

Ovom prilikom kroz film kao savremeni medij priustni su mogli bolje da se upoznaju sa istorijom golgote naših predaka uz svjedočenje Bože Vidačkovića, dječaka Kozare koji je preživio sve strahote i užase ustaških logora u Sisku tokom Drugog svjetskog rata.

''Film je rađen u skromnoj produkciji Kulturnog centra Gradiška, ali poruka koju on nosi daleko je veće važnosti nego na kom nivou je produkcija gledano sa tehničkog aspekta. Ne smijemo dozvoliti da naša istorija padne u zaborav, jer živih svjedoka je sada već ostalo malo, zbog toga je potrebno da film prezentujemo u obrazovnim istitucijama i time kod naše omladine podignemo svijest o važnosti kulture sjećanja. Takođe ne smijemo zaboraviti da se molimo za duše cijelih porodica poptuno nestalih u paklu logora Drugog svjestkog rata, a sramno zaboravljenih za koje sve ove godine nije bilo nikoga da se moli. Mi smo odlučni u svojim namjerama'', izjavio je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Podsjećanja radi, trenutno se sprema film ''Djeca Kozare'' u režiji eminentnog režisera Loradana Zafranovića čiji scenario već nekoliko decenija čeka na svoju realizaciju, a prvi krug izbora za glumce održao se upravo u prostorijama Društvenog doma Vrbaška.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa