609 Objavljeno 14 maj 2021 Autor: Bojan Trgić

Rezultati konkursa, raspisanog od strane JU Zavičajni muzej 10. marta 2021. godine, za radove iz oblasti likovnog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola, te predškolskih ustanova sa područja grada Gradiška su završeni. Pobjednici su izabrani i nagrađeni vrijednim nagradama.

Kako kažu iz tročlanog žirija, konkurencija je bila velika, a pristiglo je 140 radova, što je premašilo sva njihova očekivanja. Cilj je da se djeci posveti pažnja na ovakav način, jer Gradiška ima šta da ponudi kada je u pitanju sliakrstvo poručuje predjsendik Udruženja likovnih umjetnika grada Gradiška Milovan Čikić.

"Nema akademske godine a da neko od naših učenika ne upiše likovnu akademiju i sa uspjehom je završi. Posao žirija je bio izuzetno težak, jer imate radove recimo srednjih škola gdje potpuno ravnopravno mogu s nama profesionalnim slikarima rame uz rame da rade, jer su radovi izuzetni i to pokazuje da zaista ima talentovane djece".

Iako je konkurs ranije završen objektivni uslovi, kako vremenski, tako i oni koji se tiču pandemije nisu dozvolili da se konkurs zaključi ranije ali ni sada nije kasno poručuje direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić.

"Mi smo uspjeli da danas. maja upriličimo izložbu i veoma smo zadovoljni odzivom građana. Naše aktivnosti u organizaciji ove manifestacije će se nastaviti i u narednim godinama, kada planiramo da povodm Dana grada Gradiške organizujemo ponovo ovu manifestaciju."

Jedna od najmlađih dobitnika nagrade je Sofija Dojčinović, koja je dobila nagradu iz kategorije djece predškolskog uzrasta. Sofija je nagrađena za crtež vrtića, pa poručuje da jedva čeka da nagradu pokaže drugarima.

"Ja sam crtala vrtić i dvorište i cvijeće u dvorištu i svoje drugare. Jedva čekam da pokažem nagradu svojim drugarima."

Za razliku od Sofije, njena starija drugarica Evgenija Spasojević već ima iskustva u slikanju, a na ovom konkurstu je osvojila prvu mjesto za rad koji je nacrtala još u osnovnoj školi.

"Crtala sam poznatog pjevača s kojim sam osvojila prvo mjesto, a izložena su mi još dva rada, mrtva priroda i grafit ruke."

Da će slikarstvo zaista živjeti u gradu na Savi pokazuju ova umjetnička djela ali i napori koje ulaže lokalna zajednica u podršci mladim umjetnicima. Na kraju vam donosimo spisak nagrađenih mališana: 

I КATEGORIJA (Djeca predškolskog uzrasta)

I mjesto
Кatarina Blagojević

II mjesto
Mia Jandrić

III mjesto
Sofija Dojčinović

II КATEGORIJA (Učenici osnovnih škola)

I mjesto
Leoni Antonela Bodrožić (JUOŠ „Danilo Borković“)

II mjesto
Кalajdžija Ognjen (JUOŠ „Danilo Borković“)

III mjesto
Aleksandra Zeljković (JUOŠ „Danilo Borković“)

III КATEGORIJA (Učenici srednjih škola)

I mjesto
Evgenija Spasojević (Gimnazija)

II mjesto
Anja Rakita (Srednja stručna i tehnička škola)

III mjesto
Tijana Đukić (Gimnazija)


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa